Огнян Атанасов пред БТА: Държавата да обяви какво ще се случи с рудниците и с мините

Ще настояваме държавата да обяви какво точно ще се случва с рудниците и с мините и кога ще започнат преговорите по Плана за възстановяване и устойчивост. Синдикатите ще настояват да участват в тези преговори, крайният срок те да стартират, е 20 април, посочи той.

Това заяви пред БТА вицепрезидентът на КНСБ Огнян Атанасов преди среща с енергийния министър Росен Христов в управлението на “Мини Марица Изток” ЕАД в Раднево.

“Ние ще искаме някаква яснота за следващите една-две-три-пет години и как точно ще продължат да работят мините и при какви условия”, каза още той.

Според Атанасов по време на срещи с работещи в трите рудника в Старозагорско служебният министър е обещал, че няма да се съкращават работни места и няма да се спира въглищното производство поне в следващите 30 години.

“Хората искат да участват във всичко, което ще се случва. Ние трябва да решим как – било то и с дялово участие в евентуални фирми, а самата рекултивация те смятат, че могат да я направят сами. Да се направи това предприятие “Конверсия на въглищните региони”, в което да участват хора от мините, за да подготвим терена и да има инвеститори.  Всички искаме регионът да се развива”, посочи още той.

По думите му “3-5 гигавата слънчеви батерии и фотоволтаици не е бизнес. Бизнес е, когато се обособят индустриални паркове и дойдат големи външни инвеститори, които искат да ползват зелена енергия”. Атанасов обясни, че за да се получат средства от Плана за възстановяване и устойчивост, те трябва да са нисковъглеродни. “Двете неща не бива да се противопоставят в близките 10 години – въглищата и фотоволтаици трябва да вървят ръка за ръка. Двете не могат едни без друг”, посочи още той.

Вицепрезидентът на КНСБ допълни, че фотоволтаиците не могат да бъдат базова енергия, а такава могат да бъдат въглищата и АЕЦ за България поне за следващите 15 години. От думите му стана ясно, че към момента той не знае за намерение частни фирми да извършват рекултивация на терени. “Защото това е скъп процес. Инвеститорите обикновено искат готов терен, за да св развива някакъв бизнес. Между 5 и 8 хиляди лева струва рекултивацията на 1 декар”, обясни той.