Любослав Костов пред бТВ: Да се изсветли ценообразуването по цялата верига на доставка

Нещата не са толкова крайни – говорим за един законопроект, който е за 17 стоки – един от 200 вида кашкавал и един от 200 вида хляб ще бъде с 10% надценка. Големите търговски вериги, бидейки монополисти в голяма степен на тези стоки от малката потребителска кошница, няма да бъдат сериозно засегнати.

Това каза главният икономист на КНСБ и директор на ИССИО Любослав Костов в предаването “Тази сутрин” по бТВ.

По думите му в други държави има таван на цените, което е крайна мярка, но в тавана на надценките има логика, защото ще засегне само крайната фаза на формиране на цената, а не цялото ценообразуване.

Законопроектът ще бъде валиден за такива търговци, които правят 30 млн. лева оборот. Това са около 20 търговци, обясни той. Той няма да повлия по никакъв начин на малкия и среден бизнес, ще повлия на онези, които правят икономия от мащаба. Монополистичната конкуренция в условията на пазарна икономика е облагодетелствана от това, че предлага много стоки.

“За тези 17 стоки, които бъдат избрани от търговеца, не важи качество и поддържане на стандарт. Това е проблем на законопроекта. Там пише, че никой не взима под внимание качеството на продукта, който ще се предлага. Ако на потребителя не му харесва това, което се предлага, ще си купи от по-скъпия кашкавал и от по-скъпия хляб. По този начин не е нарушен оборотът на търговеца. В крайна сметка това е някаква социална мярка, която не мисля, че ще окаже голям ефект върху пазарната икономика”, каза още главният икономист на конфедерацията.

Според него тази мярка не е най-доброто, което държавата може да направи, но в крайна сметка правителството опитва да вземе мерки. Костов е категоричен, че най-правилният подход е регулаторните органи да вършат по-активно работата си и да се изсветли ценообразуването по цялата верига на доставка – от производителя до търговеца. Ако на финалния етап на ценообразуването се слага 40, 50 или 60% надценка, то това трябва да се обясни, трябва да има някаква логика. Има нещо сбъркано в така наречената пазарна икономика. Крайно време е да даде официална законова дефиниция на това какво е спекула и 49-ия парламент трябва да го направи”, заяви той.

 

Целият разговор може да гледате тук.