Остават 5 дни за регистрация за участие в ХХ етнофестивал “Децата на Балканите – с духовност в Европа”

Пет дни остават за регистрация в 20-ия юбилеен международен детски етнофестивал “Децата на Балканите – с духовност в Европа”.

Крайният срок за запазване на място за участие в традиционния фолклорен фестивал, организиран от КНСБ и Благотворителен фонд “Проф. д-р Желязко Христов“ съвместно с община Минерални бани, е 15 април.

Регистрацията на участниците става през сайта на фестивала на адрес: https://fond-knsb.com.

Фестивалът ще се проведе на 31 май и 1 юни в Минерални бани.

Основната идея и послания, които фестивалът носи, са за съхраняване и развитие на фолклорното наследство и автентична култура на етносите от Балканите, Европа и света, за толерантност между етносите, за уважение към различните духовни и културни ценности.

Откриването ще е на 31 май 2023 г. от 10 ч. в Летния театър на Община Минерални бани. Фестивалът ще продължи до 1 юни и ще завърши със заключителен Галаконцерт.

Очакваме близо 2000 участници, придружители и гости от България и чужбина. Ще вземат участие деца от различни региони на страната и от различни етноси,  както и представители от Босна и Херцеговина, Македония, Румъния, Сърбия, Турция, Молдова, Русия, Грузия и Индия.

Началото на етнофестивала е поставено на 1 юни 2001 г. в Летния театър в центъра на Община Минерални бани, област Хасково, по идея на проф. д-р Желязко Христов. Първите години етнофестивалът протича в рамките на един ден, като празник на изкуствата, представящ културата на етносите, населяващи нашите земи. Всяка следваща година фестивалът става все по-вълнуващ и завладяващ. С времето той се утвърди като значимо международно културно събитие и като популярен и очакван детски празник. През изминалите години на фестивалната сцена се представяха състави и изпълнители от Албания, Босна и Херцеговина, Грузия, Гърция, Македония, Молдова, Индия, Полша, Румъния, Русия, Сърбия, Турция, Хърватска и от всички региони на България.