Любослав Костов пред БНР: Важните новини, които касаят обществото, са доходите и бюджетът

Анонсираните новини за някакъв диалог и разбирателство са добри, но все пак още не сме чули истински важните новини, които касаят обществото – доходите и бюджетът.

Това каза пред БНР Любослав Костов, главен икономист на КНСБ и директор на Института за социални и синдикални изследвания.

Той подчерта, че е важно какъв ще бъде заложеният дефицит в новия бюджет. “Защото не е вярно, че държавата харчи повече за доходи, както твърдят политиците. Държавата отстъпва от редица сектори, поради това, че нямаме бюджет. Отстъпва от образованието, от здравеопазването, от социалните услуги, от всички обществени сектори, където работодател е държавата, а парите идват от държавния бюджет”.

По думите му бюджетът е финансовата рака на държавата и ако той е заложник на това дали партиите са се разбрали, значи страната има много голям проблем на представителната демокрация.

“По-важно е да имаме бюджет, отколкото да има правителство, тъй като държавата няма да фалира, ако имаме нови избори, но има голяма опасност да се стигне до редица сътресения във фискален план, ако не приемем адекватен на конюнктурата бюджет”, подчерта Костов.

Той обясни, че българинът харчи повече не защото не може да си направи сметката, а защото няма как да не направи тези разходи за прехрана и битови сметки. “Поради таи причина спестяванията до 1000-2000 лева намаляват, а ръстът на бързите потребителски кредити е значителен. Да, българинът харчи, но взема кредити или от роднини и приятели”.

 

Цялото интервю може да чуете тук.