Пламен Димитров пред Нова телевизия: Бюджетът може да бъде изготвен с умерени разходи и приемлив дефицит

С умерени разходи и приемлив дефицит бюджетът може да бъде направен.

Това каза президентът на КНСБ Пламен Димитров за “Интервюто в Новините на NOVA”.

“Драматично намаляват спестяванията на българите. 3/4 от тях са до 5000 лева. Ножицата между разходите и спестяванията се увеличава. Запушвайки дупките по ДДС и с въвеждане на тол таксите, може да се внесе бюджет с 3% дефицит и да се запази 12% ръст на пенсиите”, добави Димитров.

Според него независимо дали ще има редовно правителство, трябва да прогнозираме, че ще има бюджет. “Намираме се на ръба на конституционната правда. Удълженият бюджет за 2022 г. за втори път е на ръба на Конституцията. Трябва да прекратим това упражнение. Много системи чакат финансиране. Цените продължават да растат, но по-бавно. Това няма как да не мине през актуализация на числата”, заяви той.

Димитров посочи, че служебният кабинет е подготвил бюджет, който постига 3% дефицит. “В него се осигуряват основни политики – например на преподавателите в средното образование трябва да се вдигат заплатите. Те могат да се компенсират с данък върху свръхпечалбите, той е еднократен, но е върху 20 млрд. лева, реализирани от бизнеса. Синдикатите не може да правят компромиси, за сметка на бизнеса. Ако трябва да се режат разходи, то да е от капиталовите”, коментира президентът на конфедерацията.

 

Цялото интервю може да гледате тук.