Любослав Костов пред Нова телевизия: МРЗ в момента е едва 45% от издръжката на живот

Размерът на минималната заплата в момента е едва 45% от издръжката на живот, продължи Костов. Тя трябва да стане 850 лева, а не 780.

Това каза главният икономист на КНСБ и директор на ИССИО Любослав Костов в предаването “Здравей, България” по Нова телевизия.

2/3 от работещите на трудови договори не получават заплатата, която стига за издръжка –  битови разходи и храна. „Говоря за основни нужди – хляб, сирене, други храни. Не говоря за скъпи почивки и луксозни мебели”, поясни той.

По думите му 25% е инфлацията при стоките от първа необходимост. 6% покупателна способност са загубили държавните служители.

Според Костов трябва да се вдигне данък “Печалба”, защото няма да се върже бюджетът.

Той подчерта, че обявената инфлация от 14% от март 2022 до март 2023 г. е средната. „Ако вземем онези 20 стоки, които присъстват на нашата трапеза, като хляб, сирене, яйца – поскъпнали са с 25% март 2023 спрямо март 2022 г., което е значителна сума. Ако доходите ви не са нараснали с толкова през последната година, вие сте изгубили покупателна способност”, обясни директорът на ИССИО. Именно затова е много важно и да се приеме бюджет на държавата, категоричен е той.

„И в частния, и в държавния сектор ръстът на заплатите изостава от ръста на инфлацията”, посочи Костов.

„Ще изпаднем във фискален хаос, ще се стигне до напрежение в редица сектори, ако не приемем бюджет. Служебният кабинет възможно най-бързо да внесе бюджет”, заяви икономистът и подчерта, че КНСБ настоява за 850 лева минимална заплата от 1 юли.

„Не виждам дългосрочен проблем пред фискалната стабилност на страната. Проблем имаме с дефицита. Въпрос на 1-2 години е да се регулира”, каза още Любослав Костов.

 

Целият разговор може да гледате тук.