Пламен Димитров пред бТВ: За да започнат цените да падат, трябва да имат дефлация

За да започнат цените да падат, трябва да имат дефлация, а ние сме на 14% годишна инфлация. Всички цени и продължават да растат с устойчиви темпове.

Това коментира президентът на КНСБ Пламен Димитров в предаването “Тази сутрин” по бТВ.

Той направи сравнение с цената на яйцата у нас и още няколко европейски страни, като уточни, че става дума за едни и същи търговски вериги.

„В България само яйцата примерно са пораснали с 95% и вече средната им цена е 5,79 лв. за 10 броя. В Испания са 1,68 евро, 1,65 евро – във Франция, 2, 92 малко, в Хърватия и в Холандия – 2,39 евро, в Германия -1,69 евро. Това касае и млякото. С общата ни издръжка, ако трябва да купим 20 основни стоки, трябва да ги напазаруваме за 55 евро в България. Ще дадем 52 евро в Румъния, в Испания – 50, а в Германия 60. Но в последната от изброените с минимална работна заплата тази количка може да се купи 32 пъти, докато у нас само 7 пъти“, уточни Димитров.

Той обясни, че разходите растат, но доходите не мърдат и добави, че хората започват да теглят спестяванията си. Дори задлъжняват с кредити за потребление.

„Инфлацията и по-скъпите продукти изяждат спестяванията на българите. Близо 75% от всички спестявания са до 5000 лева и оттам всъщност особено тези до 1000 масово се теглят. В същото време се задлъжнява, има нови кредити до 2000-3000 лева, но не са за някаква инвестиция, това са кредити за потребление“, допълни президентът на КНСБ.