Пламен Димитров пред БНР: Вдигането на доходите е неотменимо, иначе следват сътресения

“Вдигането на доходите е неотменимо. Не е възможно да се забави, независимо с какви аргументи. Ако това не се случи, смятам, че ще има доста сериозни сътресения в много сектори и социално напрежение”. Това заяви пред БНР президентът на КНСБ Пламен Димитров.
Средствата за издръжка на живот продължават да растат – вече с близо 15% на годишна база, обясни той. И добави: “Средната работна заплата изостава. Тя не се увеличава с около 13%, както отчита НСИ навсякъде. На места е под 10% увеличението. На места е малко повече от средното. Като цяло доходите изостават от ръста на цените, осбено ако говорим за цените в малката кошница от 20 стоки и услуги”.
В предаването “Неделя 150” Димитров подчерта, че има стоки и услуги, които са 2 пъти по-евтини в Испания, като даде пример с яйцата. Той нарече това спекула: “По-голямата част от яйцата, които продаваме в нашите вериги, са български. Не говорим за стоки, които ги караме от хиляди километри. Не е въможно това да бъде обяснено чисто пазарно”.
Държавата, макар да се опита да направи някакви мерки, не успява да се пребори със спекулативното нарастване на цените, което продължава, категоричен е президентът на КНСБ. Според него забавеният ръст на цените означава, че с по-малки темпове, но цените продължават да растат нагоре.
Спестяванията намаляват драматично, отчете още Пламен Димитров и обясни: “3/4 от всички спестявания в банковата система са до 5000 лв., като 55% са до 1000 лв. и те през последните 10 месеца масово се теглят и изчезват. Освен това нараства и тегленето на бързи и потребителски кредити до тези суми – 1000-2000 лв.”.
Пламен Димитров коментира и бюджета за годината: “Евентуалното залагане за половин година на данък за свръхпечалбите през второто 6-месечие на 2023 г. е оценено на 2,4 млрд. лв. допълнителни приходи. Затягането и връщането на ставките по ДДС е оценено също на половин милиард. Увеличение на 15% на корпоративния данък за цялата година би трябвало да даде 2,310 млрд. допълнителни приходи”.
Според него политиците трябва да направят така, че или да намалят с 6 млрд. лв. разходите, или да намерят 6 млрд. допълнителни приходи, или да направят по малко от двете.
По думите му данъкът върху свръхпечалбите трябва да бъде въведен, защото той е справедлив. Президентът на КНСБ смята, че една част от тези 6 млрд.  трябва да бъде намерена през приходната част. Но и в разходната част има 2 големи пера, които са необясними, добави той. И е категоричен, че имаме буфери, които могат да балансират бюджета.
Пламен Димитров отбеляза още, че с увеличението на пенсиите през 2022 г. е компенсирана годишната инфлация. С увеличението от 1 юли на пенсиите ще се компенсира около 2/3 на годишна база инфлацията за 2023 г.
Най-зле са заплатите в публичния сектор – там са 8-9-10%, категоричен бе той.
След 1 май ще предложим конкретна приходна и разходна част на бюджета, обяви Пламен Димитров и добави, че предложението ще е свързано с повече разходи за заплати и с премерени и преструктурирани приходи от данъци.