Лиляна Вълчева: В бюджета трябват 134 млн. лв. само за политиката по доходи за работещите във висшите училища

“Бюджетът свети “на червено” и за 21 висши училища. Притеснението ни е огромно. БВП расте, миналата година беше заложен за 140 млрд. лв., но в края на годината се отчете 165 млрд. лв. – имаме ръст от 25 млрд. лв. Тази година той вече е заложен от 165 млрд. на 184 млрд., или това е около 19 млрд. в повече. Искаме 1% от БВП за висше образование, за наука – това е необходимост не само заради нас, но и заради това, че сме в европейското пространство за образование и наука. Средствата вървят надолу. Вместо да имаме поддържане на 4,5% от БВП, ние вече сме на 3,8%”.

Това каза доц. Лиляна Вълчева, председател на Синдикат “Висше образование и наука” в интервю за “България он ер”.

“На първо място искаме да бъдат признати договорените от нашия синдикат средства, а те не са малко – в размер на 40 млн. лв. Виждаме, че са заложени в бюджета. Но те не са достатъчни, защото ние ги договорихме от 1 юли 2022 г., трябва да бъдат добавени още 20 млн. лв. В самия бюджет са заложени увеличения на един критичен минимум, това не е продължаваща политика, ние сме напът да застрашим младите колеги и притока на млади хора в системата”, допълни доц. Вълчева.

Тя поясни, чеедин асистент взима 1500 лв. заплата, но след приспадането на данъци в много висши училища той е на критичния минимум от 1020 лв. “Това го доближава до стипендията на докторант, която е 1000 лв. С ректорите и студентските съвети подписахме общ документ, където поставихме ясно политиката по доходи и политиката по стипендии. Висшето образование се движи с обучаващи преподаватели, грижата за хората е най-важната.С нас никой не е договарял бюджетАко бяха договаряли, ние щяхме ясно да им кажем, че след като 2 години поред дават 103 млн., къде е третата година. Това, което ние сме сметнали, е с 30 млн. разлика, а на нас ни трябват 134 млн. лв. само в политиката по доходи на работещите в системата.Нужни са ни още 7,5 млн. за стипендии на докторанти и асистенти, нужни са ни 1,1 млн. лв., защото има защитени специалности”, обясни доц. Вълчева.

По думите ѝ най-тежкият проблем е в НСА. “Академията имаше общ бюджет 21,3 млн. лв. за 2022 година, в него са и увеличените средства, които са дадени за заплати, за качество, обучение. Сега за 2023 година са предвидени 20,7 млн., тоест с 600 000 лв. по-малко. Има и друго училище – ВТУ, там не достигат 600 хиляди лв. В Лесотехническия университет има разлика от 200 000 лв., но само в предходната година бюджетът е бил 11, 3 млн. лв., сега дават 11,1 млн. лв.”, коментира доц. Лиляна Вълчева.

Интервюто можете да гледате тук