Виолета Иванова пред Евронюз: Нарастването на доходите не покрива издръжката за живот

Нарастването на доходите не покрива издръжката за живот. Останаха много сектори, в които заплащането нарасна само с 5-6%, което означава, че има реален спад в покупателната способност на работещите в тях.

Това коментира пред Евронюз Виолета Иванова, зам.-директор на ИССИО към КНСБ. 

По думите ѝ в България разходите надхвърлят доходите. „Около 2/3 от домакинствата не получават необходимите средства за издръжка на живот“.

Относно диференциацията и качеството на живота в малките и големите градове, тя обясни, че в малките градове доходите са по-ниски, като работещите в тях получават около средната или малко под средната за страната заплата.

Иванова посочи още, че индексът на цените на производител нараства с 8,5% на годишна база. Откроява се силно намаление в сравнение през лятото на 2022 г., което тогава достигна до 60%, отбеляза тя.

Цените на хранителните стоки от първа необходимост продължават да нарастват (с 23% на годишна база за първото тримесечие на 2023 г.). Според зам.-директора на ИССИО има “разгърната спекула на вътрешния пазар и нелоялна конкуренция“.

Тя смята, че към края на годината инфлацията ще остане двуцифрена, но “ще е със задържащи темпове”.

“За да има справедливост, трябва, паралелно с покачването на цените, да се повишат и доходите на хората“, категорична бе Виолета Иванова.

 

Цялото интервю може да гледате тук.