Лиляна Вълчева пред БНТ: С проекта за новия бюджет 21 висши учебни заведения ще имат сериозни затруднения

178,3 млн. лева са нашите прецизно изчислени искания и са в последователната политика, която за трета година прилагаме или трябва да приложим в системата за висшето образование, това заяви в предаването на БНТ “Денят започва” председателят на синдикат “Висше образование и наука” към КНСБ проф. Лиляна Вълчева.

Тя посочи, че през 2021 г. са заложени първите 63 млн. лева за ръст на доходите на работещите в системата и основно на академичния състав. “В следващата 2022 г. тези пари станаха 80 – 103 млн. лв. с добавените всички средства. Сега е логично да поискаме 134 млн. лева, които са прецизно изчислени, доколкото е възможно. Това е така, защото знаем числения състав на научно-преподавателския състав и на служителите, но не знаем броя на студентите. Броят на студентите винаги се утвърждава в началото на годината, но тъй като сме в система на продължаващ бюджет, това не можем да го вземем, и сме се базирали на бройката от миналата година”, поясни проф. Вълчева.

Допълни, че с тези 134 млн. лв. с държавата се договаря базовата заплата на асистент. Спрямо нея се договарят останалите заплати на академичния състав. “Тази година трябваше във второто тримесечие да договорим 1680 лв. заплата на асистент, тъй като в момента тя е 1500 лв., която нето е 1020 лв. Това е безкрайно демотивиращо за младите хора да станат асистенти.”

Категорична е, че бюджетът на висшите училища е безпринципно направен. С проекта за новия бюджет 21 държавни висши учебни заведения ще имат сериозни затруднения, подчерта Вълчева.

Интервюто можете да гледате тук.