Любослав Костов пред бТВ Радио: Реалният бюджетен дефицит е под 3%. Тече пропаганда, за да се режат разходи

Дефицитът не е 6,4% – не са заложени много неща и в приходната част, значително са надценени капиталовите разходи. Като погледнем какво се случва с приходите, предвидено е БВП да нарасне с 19 милиарда лева за тази година и на този фон държавата да събере едва 1 милиард лева допълнителни приходи, което е около 5%. Традиционно държавата назад в годините, пък и откакто се води такава статистика, събира около 40%, което при равни други условия би могло да донесе около 6 милиарда и половина допълнителни приходи над тези, които са заложени.

Това каза главният икономист на КНСБ и директор на ИССИО Любослав Костов пред бТВ Радио. Според него държавата е в добро финансово състояние и заложеният от служебния кабинет дефицит от 6,4 % не отговаря на реалността, а това се прави, за да няма увеличаване на доходите.

Той обясни и че 2,8 милиарда лева не са заложени в приходната част по линия на Плана за възстановяване, а са разчетени като разходи в капиталовата програма.

“С 2 думи, ако съберем 1+2, реалният, истинският, действителният дефицит е около 2,5-2,8%. Онова, което се внася в момента, аз не разбирам защо се внася в този вид, при положение, че самото МФ заяви първоначално, че ще внесе бюджет 3% с данъчни промени, със свръхпечалби, с връщане на ДДС на 20%, и т.н. Не разбирам какъв е този завой в момента и защо трябва депутатите да са поставени в такава ситуация, като това не е действителният дефицит. Искам много ясно да го кажа, тъй като в момента имам чувството, че тече някаква пропаганда да се режат разходи и че държавата ще фалира. Напротив, държавата си е много добре, и дългът ни е нисък, и дефицитът е под 3%, ако гледаме реално“, заяви Костов.

По думите му категорично няма да се наложи държавата да тегли 13 милиарда дълг. А ако се наложи, той би бил поне наполовина от тази сума и той няма да влоши съотношението, тъй като БВП е предвиден да нарасне с 19 до 20 милиарда лева.

Главният икономист на конфедерацията подчерта, че държавата не е изправена пред фискален риск.

“Това, което искам да кажа е, че политика по доходите няма. Имам чувството, че всичко се прави с цел да няма такава в парламента и в момента. За ръста на доходите на хората, които се финансират от обществения сектор, са необходими 700-800 милиона лева на фона на 77 милиарда разходи в бюджета. А в момента ни се обяснява как няма пари, защото дефицитът бил много голям. Напротив, това не е действителният дефицит и разчетите го показват ясно“.

КНСБ ще настоява данък печалба да се вдигне от 10 на 15%, така както препоръчват европейските практики и практиките на ОИСР, посочи още Костов.

 

Цялото интервю може да чуете тук.