Росица Йонкова пред в. “100 вести”: В Габрово заетостта при жените е по-висока, но заплащането остава по-ниско

– Преди дни на дискусионен форум в Габрово представихте темата „Женска трудова заетост в област Габрово от синдикална перспектива“. Какво показват данните, равнопоставени ли са жените спрямо мъжете на пазара на труда?

– Ключов социален показател според КНСБ за измерване на равнопоставеността на пазара на труда е степента на заетост при жените.

Данните за заетостта при жените в страната показват, че тя е по-ниска от тази на мъжете. В края на 2022 г. коефициентът на заетост за страната при мъжете е 73,8 %, а при жените 66,8 % или 7% разлика в полза на мъжете. В област Габрово е налице обратна тенденция. Коефициентът на заетост при мъжете е 64,7 %, а при жените 77,5 % или 12,8 % разлика в полза на жените.

Увеличаването на участието на жените на пазара на труда пряко кореспондира с политиките за подпомагане на по-добър баланс между трудовия и семейния живот. В тази връзка жените в регион Габрово се намират в по-добро положение, отколкото тези от повечето региони в страната, тоест имат по-добър шанс за заетост и кариерно развитие.

– Какви са разликите в заплащането по пол и на какво се дължат?

– Зaeтocттa пpи жeнитe в област Габрово e пo-виcoĸa oтĸoлĸoтo пpи мъжeтe, нo зaплaщaнeтo пpoдължaвa дa e пo-ниcĸo.  В област Габрово жените са с 14,3 % по-ниски заплати от тези на мъжете, или жените получават със средно 200 лв. по-малко от мъжете.

В страната тази разлика е по-висока – 15,5 %, или средната работна заплата на жените в страната е по-ниска с 326 лв. от тази на мъжете.

Разликите в заплащането по пол се дължат на това, че жените са концентрирани в сектори и професии, които обикновено са нископлатени. Те имат по-малка сигурност на работните места и са изправени пред повече препятствия за кариерата. Освен това обикновено те понасят по-големи отговорности за семейството.

Според вашите справки какви трябва да са месечните доходи на едно средностатистическо семейство за нормален живот?

– Анализът на наблюдението на потребителските цени и Заплатата за издръжка за първо тримесечие на 2023 г., изготвен от Института за социални и синдикални изследвания и обучения към КНСБ, показва, че необходимият нетен месечен доход за издръжка  на 3-членно семейство – двама възрастни с едно дете до 14 години, достига 2509 лв. Сумата включва изхранване, плащане на сметки, разходи за транспорт, дрехи. За екскурзии и почивки, покупка на нова кола или жилище тези пари не са достатъчни.

За едногодишен период разходите за издръжка на живота за 3-членно семейство нарастват с 366 лв. Доходът, необходим за издръжка, нараства със 14,6 % на годишна база. За сравнение годишният ръст при хранителни стоки е 21,1%, а при нехранителните – с 10,7%.

Брутната заплата за издръжка при двама работещи в семейството с едно дете, за всеки от двамата работещи не трябва да бъде по-ниска от 1617 лв., за да може да се осигури необходимия доход за социално приемлив начин на живот. Ако само единият от родителите работи, той трябва да осигурява заплата в размер не по-нисък от 3233 лв. Така на годишна база брутната заплата за издръжка за двама работещи с едно дете нараства със 206 лв. или общо с 412 лв.

Дни преди важните за синдиката 28-ми април и 1-ви май, организирате ли някакви инициативи?

Да, от 10 до 21 април проведохме онлайн анкетно проучване за стреса на работното място. Целта на допитването е да се илюстрират нагласите на хората на наемния труд към тяхното работно място, емоционалното им състояние, взаимоотношенията в работната среда и влиянието на трудовия процес върху личния живот. Предвиждаме оповестяване на резултатите на 28 април, когато синдикалната общност отбелязва Световния ден за безопасност и здраве при работа. Тази година темата е „Безопасната и здравословна работна среда е основен принцип и право на работа”.