КНСБ в цялата страна отдаде почит пред паметта на загиналите при работа

Регионалните съвети на КНСБ в страната отдадоха почит пред паметта на загиналите при трудови злополуки работници на днешния Международен ден в памет на загиналите и пострадалите при трудови злополуки и професионални болести работници. На 28 април отбелязваме и Световния ден за безопасност и здраве при работа, който тази година е под надслов “Безопасната и здравословна работна среда е основен принцип и право на работа”.

Екипът на конфедерацията в Монтана и представители на синдикалните организации при СЖБ и ФНСДУО отбелязаха Международния ден с поднасяне на цветя на паметника на загиналите в трудови злополуки, намиращ се в двора на “Порт Инвест” ЕООД в гр. Лом.

В Шумен заместник-областният управител Христо Павлов, областния координатор на КНСБ Радостин Павлов и членове на Областния съвет по условия на труд бяха заедно пред паметната плоча на ул. „Калоян“ 1, за да почетат паметта на загиналите при трудови злополуки. Венци от името на областния управител и от КНСБ бяха поднесени по традиция пред паметната плоча.

Регионалният съвет на КНСБ в Търговище организира панахида в църквата „Успение Богородично“ в град Попово. На нея присъстваха служителите от Регионалния съвет на КНСБ – Николай Дяков и Магдалена Радева, както и членове на КНСБ от област Търговище. Гости на събитието бяха Галя Градинарова, директор на Дирекция „Инспекция по труда – Търговище“  и Росица Христова, старши юристконсулт в дирекцията. „Превенцията и контролът срещу трудовите злополуки е една от най-важните ни задачи. През 2022 г. на територията на област Търговище няма регистрирани смъртни случаи с работници от фирми от областта. За съжаление, има два такива случаи с работници от фирми, извършващи дейност на територията на област Търговище. Това остава основен приоритет и през настоящата година“, сподели Градинарова.

Eкипът на Регионалния съвет на КНСБ във Варна, съвместно с колегите от КТ „Подкрепа“ и синдикалисти, поднесоха цветя и венци в памет на загиналите.

В Бургас цветя бяха положени пред паметната плоча в Морската градина. 148  са регистрираните трудови злополуки в областта за миналата година, от тях 11 са завършили с фатален край.

В Сливен Регионалният съвет отбеляза Международния ден на загиналите и пострадалите при трудови злополуки работници и служители с участие в заседание на Областния съвет по условия на труд. Обсъдени бяха информации за травматизма и професионалните заболявания в Сливенска област и анализ на резултатите от проверките на Дирекция ”Инспекция по труда”. След приключване на заседанието бе отдадена почит на загиналите при трудови злополуки с полагане на цветя пред паметната плоча. Участваха членове на синдикални организации на КНСБ от Сливен, членове на Областния съвет по условия на труд, представители на Областна управа – Сливен, Дирекция „ИТ“- Сливен, териториално поделение на НОИ, работодатели и граждани. С кратко слово към участниците се обърна Тодор Иванов, областен координатор на КНСБ.  “Правото на здравословни условия на труд е основно право на работещите. Днес отдаваме почит на работниците, които загубиха живота си на работното място. Нека всички ние да работим за повишаване на квалификацията и подготовката на работниците за безопасна работа, за съхраняване на техния живот и здраве”, каза Иванов. Международният ден на загиналите при трудови злополуки беше отбелязан и в гр. Твърдица и гр. Шивачево. Близки и приятели на загиналите работници, синдикалисти, общественици положиха цветя и сведоха глави пред паметта им.

По инициатива на РС на КНСБ в Добрич бе отслужена панихида в църквата „Света Троица“ в града. Паметта на загиналите работници бе почетена от екипа на Регионалния съвет, представители на КТ „Подкрепа“ в Добрич и синдикалисти.

В Стара Загора на паметната плоча на КНСБ в Парк “Пети октомври” цветя положиха синдикалисти от СО при ТП на НОИ- Стара Загора, СБУ, държавни учреждения, зам.-председателят на СРС “Подкрепа” Стара Загора Владимир Стойчев.

Статистиката за област Стара Загора показва, че през предходната 2022 г. трудовите злополуки са 112 бр., от тях  39 са с жени, 7 бр. са смъртните случаи, регистрираните трудови злополуки, довели до инвалидност няма. За сравнение с 2021 г. трудовите злополуки са 110 бр., от тях 30 са жени, 4 бр. са смъртните трудови злополуки. Няма трудови злополуки, довели до инвалидност. Изводът е, че се запазва броя на регистрираните злополуки, но се учеличават регистрираните смъртни случаи. Остава неуточнен броят на нерегистрираните трудови злополуки, които по неофициална информация не са малко.
Смъртните злополуки са в секторите: 4 в “Производство на метални изделия, без машини и оборудване”, една в “Търговия на едро, без търговията с автомобили и мотоциклети”, в “Сухопътен транспорт” и “Дейности по охрана и разследване”. Оперативната информация за трудовите злополуки на територията на  Стара Загора сочи, че 7138 са загубените календарни дни в следствие на трудов травматизъм. Икономическите дейности с най-голям брой трудови злополуки през 2022 г.  са “Добив на въглища”- 1340 загубени календарни дни, “Производство на метални изделия, без машини и оборудване” – 1517 загубени календарни дни, “Производство и разпределение на електрическа и топлинна енергия и на газообразни горива” – 695 календарни дни загуба.

В знак на почит пред загиналите при трудови злополуки синдикалната организация при завод “Арсенал” АД – Казанлък поднесе цветя пред паметната плоча, намираща се до Дом на Културата “Арсенал”. Заедно със синдикалистите от структурата бе и общинският координатор на КНСБ-Казанлък Николай Маринов.

В Благоевград Регионалният съвет в областта, СБУ Благоевград, представители на Дирекция Инспекция по труда, Благоевград, ТП на НОИ, Благоевград и кметовете на община Струмяни и село Илинденци поднесоха цветя на паметника, изграден от КНСБ в с. Илинденци, община Струмяни. Деца от местната детска градина изнесоха кратък литературен рецитал. Паметта на загиналите при трудови злополуки бе почетена с едноминутно мълчание.

Пред сградата на НК „ЖИ“, железопътна секция Дупница, екипът на КНСБ в града и синдикалистите от структурата при УДВГД София-район Дупница с председател Еделвина Златина почетоха със свеждане на глави и едноминутно мълчание паметта на загиналите при трудови злополуки.

В Разград председателят на Регионалния съвет на КНСБ Грациела Ранкова и областният управител Драгомир Златев поднесоха венец пред паметната плоча на загиналите при трудови злополуки работници от областта на бул. „България“ 15. Своята почит с цветя изразиха и синдикалисти, представители на областната администрация, на Инспекцията по труда и на териториалното поделение на Националния осигурителен институт.

Преди това в конферентната зала на РС на КНСБ се проведе заседание на Областния съвет по условия на труд по повод Международния ден в памет на загиналите при трудови злополуки и Световен ден за безопасност и здраве при работа. На заседанието, водено от областния управител Драгомир Златев, беше представена информация за трудовия травматизъм и професионалните заболявания в област Разград за първото тримесечие на годината. Станимир Стойчев, старши инспектор в Териториалното поделение на НОИ – Разград отчете, че през първите три месеца на годината на територията на областта са декларирани седем злополуки, от които четири са възникнали на работното място, а две на път към работното място. Една злополука, станала през 2022 г. е декларирана през отчетния период, каза Стойчев. Той посочи, че през периода няма регистрирана злополука със смъртен изход.

От януари до края на март инспекторите от дирекция „Инспекция по труда“ в Разград са разследвали три трудови злополуки, като са проверени шестима работодатели, имащи отношение към установяване на причините и обстоятелствата, довели до инцидентите, каза директорът на Инспекцията по труда Минка Иванова. Тя добави, че през тримесечието трудовите инспектори са извършили 190 проверки, като при шест от тях не са констатирани нарушения. При останалите 184 проверки са установени 960 нарушения. Повече от половината от тях са свързани със здравословните и безопасни условия на труд.

Председателят на РС на КНСБ Грациела Ранкова припомни, че в продължение на 25 г. КНСБ и „Благотворителен фонд проф. д-р Желязко Христов“ изплащат месечни стипендии на деца, чиито родители са загинали при трудова злополука. Средствата за подпомагане на децата се осигуряват чрез дарения, като се организират благотворителни кампании и инициативи, добави Ранкова. Тя подчерта, че всеки, който има възможност и желание да подпомогне този процес може да се включи в дарителската кампания.