КНСБ с редица инициативи в страната за Деня на труда

С редица инициативи в цялата страна Регионалните съвети на КНСБ отбелязаха Деня на труда и Международната работническа солидарност.

КНСБ в Габрово организира Синдикално матине, което се проведе в залата на синдиката в Габрово. На събитието областният координатор за Габрово Росица Йонкова запозна участниците с исторически данни за произхода на празника и представи темата „Женска трудова заетост в област Габрово от синдикална перспектива”.

В изцяло дамското събитие се включиха както жени синдикални лидери от региона, представители на Синдиката на българските учители и Федерацията на независимите синдикални организации от леката промишленост, така и дами, които имат изразена позиция по темата за неравенствата. Всяка от тях имаше възможността да изложи своето виждане и да сподели своя личен опит в тази посока.

Синдикалното матине се проведе с цел за пореден път да се чуе гласът на жените и да се дискутира темата за равнопоставеността на двата пола на работното място и  при заплащането на труда. Дамите обсъдиха също въпроси за предизвикателствата при съвместяването на професионалния и семейния живот, кариерното развитие на жените и тормозът и домашното насилие като проблем на съвременното общество.

КНСБ в Добрич поднесе цветя пред скулптурите “Строител” и “Жътварка” в града. Екипът на Регионалния съвет отправи поздравления към работещите занаятчии в Архитектурно-етнографския музей на открито “Стария Добрич”. Това е етнографски комплекс и любимо място на добричлии и гости на града, където са съхранени традиционните добруджански занаяти.

В Благоевград се проведе информационна кампания пред Община Благоевград под надслов „КНСБ за правото на сдружаване и достойни заплати“. На място бе позиционирана шатра, на която експертите на Регионалния съвет даваха трудовоправни и социално-осигурителни консултации на жителите на града по различни и касаещи ги въпроси. В акцията се включиха синдикални членове от всички федерации от региона. На децата на Благоевград РС на КНСБ раздаде лилави балони. Хората повдигаха проблеми, свързани с ниските доходи, лошите условия на труд, неспазване на работното време, неизплащане на извънреден труд и др.

По случай Международния ден на труда синдикалната организация на Федерация Лека промишленост КНСБ в “ЕС ТИ ЕС Медикал”, гр. Сандански организира спортен празник, излет на хижа “Беласица” и синдикален поход до Лешнишкия водопад.

В Кърджали Регионалният съвет също отбеляза 1 май. С благодарствена церемония бяха изпратени синдикални председатели, които се пенсионират. Поздравления за празника поднесе кметът на града инж. Хасан Азис.

В Хасково Регионалният съвет отбеляза 1 май със засаждане на фиданки чинар в двора на ЦНСТ Димитровград.

Традиционните Първомайски спортни игри се проведоха в Шумен. Организатори на събитието бяха екипът на регионалния съвет на КНСБ в града, БРФ “Спорт и здраве”, РК “Спорт и здраве-Шумен”, ОС на БФС и Община Шумен. Проведоха се състезания по футбол, волейбол, дартс и теглене на въже. В игрите взеха участие повече от 150 състезатели, работници, учители. В състезанието по мини футбол взеха участие 8 отбора.

Наградите бяха връчени от организаторите на турнира – директорът на СУ “Сава Доброплодни” д-р Албена Иванова Неделчева, областният координатор на КНСБ-Шумен Радостин Павлов, председателят на РК “Спорт и здраве-Шумен” Веселин Гацев. Гости на игрите бяха зам.-председателят на ФНСОЛП Красимир Вълчев и националният координатор на федерацията Мария Трънчева, както и Анета Денева и представителят на общинския координационен съвет на СБУ-Шумен Боянка Трънчева.

По повод Деня на труда Регионалният съвет на КНСБ във Видин постави шатра в курортната местност Божурица. Там бяха раздадени брошури, проведени бяха консултации по трудови, социални и синдикални права.