Любослав Костов пред Нова нюз: Нужни са 800 млн. лв. за ръст на доходите

Около 500 000 души работят на минимална заплата. Минималната заплата все още не е достойна. Те се лишават от много работи, паричният разход е повече от паричния доход. Това означава, че или се ползват заеми от роднини, или от бързи кредити, или от спестявания. Инфлацията е по-голяма като ръст от ръста на доходите.

Това каза главният икономист КНСБ и директор на ИССИО Любослав Костов в предаването „Денят на живо” по Нова нюз.

Реално сме обеднели с инфлацията, защото може да си купим по-малко хляб, по-малко кашкавал, по-малко от всеки продукт. В много ведомства не е компенсирана комулативната инфлация назад, добави той.

КНСБ настоява да има необлагаем минимум на минималната заплата. Според Костов направеното от предния парламент е добра основа.

Директорът на ИССИО обясни, че конфедерацията не одобрява проектобюджета на служебния кабинет, защото са нужни едни 800 млн. лева, с които да се вдигнат минимум с 10% заплатите на работещите в обществения сектор. „За педагозите има пари, но за никой друг няма”, каза Костов.

По думите му данък печалба трябва да стане задължителен за всички от 1 януари догодина. Предложението на синдикатите е той да бъде въведен още от средата на тази година.