ФНСС участва в международна конференция „Спрете смъртта на работното място”

Председателят на Федерация на независимите строителни синдикати инж. Цветелина Иванова бе поканена и взе участие в международна конференция „Спрете смъртта на работното място”, организирана от Марина Межър, депутат от Европейския парламент, представляваща лявата партия на LFI-NUPES във Франция.

В конференцията взеха участие Том Делю, генерален секретар на Европейската федерация на строителните и дърводелските работници (EFBWW), Руи Арифана и Антъни Смит, инспектори в Португалската и Френската инспекция по труда, Бруно Ботуа, генерален секретар на Френския синдикат на строителните работници (CGT) и Джулия Бартоли, национален секретар на Италианския синдикат на строителните работници (FILEA CGIL), отговаряща за здравеопазването и безопасността на работното място.

Членове на френската група споделиха емоционалните си преживявания при загубата на близки хора, подчертаващи ужасната реалност на смъртните случаи на работното място. Засегнати бяха причините и възможните начини за предотвратяване на големи трудови злополуки и смъртни случаи на работното място.

Обсъдени бяха решения за гарантиране на здравословна и безопасна работна среда, както и средства за прекратяване на безнаказаността, свързана със смъртността на работното място.

Според Международната организация на труда повече от 2,7 милиона работници умират всяка година в резултат на трудови злополуки или заболявания, свързани с работата, а почти 400 милиона работници страдат от нефатални трудови злополуки.