По-малко от месец до 20-ия Детски етнофестивал, участие ще вземат близо 70 групи от страната и чужбина

Броени седмици остават до провеждането на 20-ия юбилеен Международен детски етнофестивал “Децата на Балканите – с духовност в Европа”. С него КНСБ ще отбележи 1 юни – Международният ден на детето.

Фестивалът се организира от 2001 г. от КНСБ и Благотворителен фонд „Проф. д-р Желязко Христов” със съдействието на Община Минерални бани, Хасковска област.

Изпълнителите са деца от 5 до 18 годишна възраст – певци, инструменталисти и танцьори.

В двадесетото юбилейно издание на етнофестивала очакваме 50 групи и 80 индивидуални изпълнители, от 19 области и 26 населени места от територията на цяла България, 17 танцови групи и индивидуални изпълнители от чужбина – от Босна и Херцеговина, Молдова, Северна Македония, Сърбия, Турция и Черна гора. Ще бъдат представени над 70 училища, читалища, детски градини, центрове и школи от България и извън пределите на страната ни.

Юбилейният етнофестивал ще бъде открит на 31 май 2023 г. от 10 ч в Летния театър на с. Минерални бани и ще продължи до следобедните часове на 1 юни, когато ще се извърши официално награждаване на участниците и ще се проведе Галаконцерт.

За поредна година ще представим красотата и колорита на многообразието от култури и етноси. Ще бъдат отправени послания за хармония и общо бъдеще на народите, за уважение към различните фолклор и традиции.

Нашият медиен партньор Българска национална телевизия ще изготви два концерта с изпълнения на най-добре представилите се участници през двата фестивални дни. Двата концерта ще бъдат излъчени по БНТ 1, БНТ 2 и БНТ 4. Ще бъде заснет и документален филм за етнофестивала.

Студио „Мелодия“ е сред нашите партньори и ще заснеме всички изпълнения от фестивалната програма. За да съхраните моментите от изявата на малките артисти, можете да поръчате видеозапис с изпълненията на вашето дете, като попълните формата за заявка на видео ето тук: https://bit.ly/42eX4mK

В рамките на фестивалната програма са организирани и следните съпровождащи събития:

 • Специален гост на 20-ия Юбилеен детски етнофестивал ще бъде Нели Андреева – дългогодишен солист на НФА „Филип Кутев“, създател и диригент на Хор „Нуша“, преподавател в НМА „Проф. Панчо Владигеров“. Нели Андреева ще проведе майсторски клас, по време на който ще бъде разучена една българска народна песен, като се наблегне на орнаментиката в песента. Участникът, който най-добре изпълни песента, ще има възможност да участва в заключителния Галаконцерт на фестивала.
 • Паралелно с конкурсната програма на детския етнофестивал участници и гости ще могат да се запознаят с традиционни български художествени занаяти, със съдействието на Задругата на майсторите на народните художествени занаяти – гр. София. Ще бъдат представят занаятите, които упражняват – везба, работа на фуркет и шиене на кене, ръчно плетиво, плъстени изделия, фолклорни кукли и накити, грънчарство, ръчно рисувани тъкани, рисувани съдове и др.;
 • Децата ще могат да се включат в Работилница „Сръчни ръце“ на Център за изкуство, култура и образование – гр. София;
 • В партньорство с Българска асоциация на пострадалите при катастрофи ще запознаем децата с това какво трябва да знаем за да се предпазим на пътя и колко е важна превенцията за безопасното движение по пътищата;
 • Жителите на с. Минерални бани ще представят на участници и гости традиционни кулинарни изкушения;
 • Екскурзовод от Община Минерални бани ще запознае по-любознателните гости на фестивала със забележителностите в района.

През двата фестивални дни изпълненията на децата участници ще бъдат оценявани от авторитетното жури:

ЖУРИ – Певци и инструменталисти

 • Проф. Елена Кутева – Завършва в Московската държавна консерватория „П. И. Чайковски“, специалност „музикална теория“, професия „музиковед“. Образователна и научна степен „доктор” (област: теория на музиката). Старши научен сътрудник ІІ ст. в ИИ при БАН. Професор в НМА „Панчо Владигеров“. През годините на ръководството ѝ на Националния фолклорен ансамбъл “Филип Кутев” е получил много престижни награди, като последната от тях е “Св. Св. Кирил и Методий” на НДК  за особени заслуги към българската култура.
 • Нели Андреева – Дългогодишен солист на НФА „Филип Кутев“. Създател и диригент на Хор „Нуша“. Преподавател в Национална музикална академия “Проф. Панчо Владигеров“.
 • Даниел Спасов –  Редактор в “Балкантон“, от 1993 година е изпълнителен продуцент в Българската национална телевизия. Реализирал е стотици телевизионни фолклорни програми, музикални филми и портрети на изявени певци и инструменталисти, автор и водещ на популярните рубрики ИОт дума на дума” и “Иде нашенската музика” . През 1994 г. името му е включено в световната енциклопедия “Музиката на света” /Лондон/. Дълги години е солист на световноизвестния хор “Мистерията на българските гласове”;
 • Снежана Полихронова Кърнолски – Диригент, вокален педагог, пианист, директор на Международните фестивали „Маджия Италияна“, „Орфей в Италия“, „Карнолски съмър кемп“, „Короната на Орфей в Гърция“, Национален конкурс „Път към славата“. Художествен ръководител на Вокална студия „Дъга“.

ЖУРИ – Танцови изпълнители 

 • Проф. д-р Антон Андонов – Ръководител на катедра ,,Хореография” в Академия за музикално, танцово и изобразително изкуство ,,проф. Асен Диамандиев ” – гр. Пловдив и солист на Ансамбъл ,, Тракия”;
 • Цветанка Гергинова – Създател на Методиката “Принцип Еспирал”. Възпитаник на Държавно Хореографско Училище. Специализира класически и модерен танц в Палука Шуле и Кьолн – Tanz Akademie, Германия. Ученик на Маргарита Градечлиева и Сузана Борхерс. Един от първите модерни танцьори в България, член на Студио “Ек”. Нейни възпитаници са сред водещите танцьори, преподаватели и хореографи в България. Наградена е от Постоянната комисия за децата, младежта, спорта и туризма към Столична община за Принос в развитието на спортното танцово изкуство в България;
 • Ружа Пенева – хореограф, педагог, репетитор, заместник председател на УС на Сдружението на танцовите дейци – София;
 • Анатолий Клочков – Балетмайстор – педагог. От 1975 до 2002 работи като балетмайстор в „Ансамбъл на Строителните войски”, гр. София. Многократно е лауреат на републикански и международни танцови фестивали и конкурси. Балетмайстор е на телевизионните филми „Що съм лудо лудувало”, “Жив е българският Бог”, „Шумът на тишината” – влезли в златния фонд на БНТ. Носител на престижните награди: Орден „Кирил и Методи” II степен, „Златна лира” и „Кристално огърлие“ на Съюза на българските музикални и танцови дейци, „Златна лира” на Синдиката на българските учители. Номиниран за наградите “ИКАР” – 2021 г. от Съюза на музикални и танцови дейци.

Фестивалът не би бил възможен без подкрепата за реализиране на събитието от страна на домакините – Община Минерални бани и лично от кмета на селището г-н Мюмюн Искендер. Син­ди­ка­тът на българс­ки­те учи­те­ли и Сдружение на танцовите дейци всяка година раздава свои награди на талантливи деца, изявили се през двата фестивални дни. Предприятия от страната и региона, хотелиери от общината, синдикални федерации и организации дават ежегодно своята подкрепа за осъществяването и развитието на етнофестивала.

Нямаше да има празник и без помощта на нашите спонсори, на които сърдечно благодарим: „Дънди прешъс Металс Челопеч” ЕАД; Синдикат на българските учители (СБУ), Моряшки синдикат; ФНСОЛП, “Главболгарстрой холдинг” АД; ДП „Ръководство на въздушното движение”; ИК “Труд и право”; А1 България; „МИЗИЯ – 96“ АД; ПОК „Доверие“ ЕАД; Фондация „Асарел” АД – гр. Казанлък; Геотехмин ООД; „Мини Марица изток” ЕАД;  ТЕЦ „Марица изток-2”; СО на КНСБ при „Арсенал“ АД; ИНТЕРНЕШЪНЪЛ АСЕТ БАНК АД; „СОЛВЕЙ СОДИ“ АД; „Арсенал” АД; Електроенергиен системен оператор; „Елаците-Мед”- с. Мирково; Българска работническа федерация „Спорт и здраве”; СД „Сани – Конс България” – „Зайо – Байо” – гр. Перник; СО на КНСБ при „Арсенал“ АД; „Аурубис България“  АД; „Пирин текс” ЕООД, ДЗУ.