КНСБ се включи в акция в подкрепа на кампанията “Здравословни работни места”

Конфедерацията на независимите синдикати в България се включи в акция “Да дарим дръвче! Да дарим живот!” в подкрепа на кампанията “Здравословни работни места”. Събитието е посветено на 28 април – Международен ден в памет на загиналите и пострадалите при трудови злополуки и професионални болести работници и Световен ден за здравословен и безопасен труд. То се състоя днес в пространството зад музея “Земята и хората” в София.

Организатор е Българска асоциация “Труд, здраве, безопасност” в партньорство с КНСБ, Българската търговско-промишлена палата, Столичната община и фирми.

Вицепрезидентът на КНСБ Огнян Атанасов припомни, че преди година правото на здравословни и безопасни условия на труд беше обявено за основно човешко право от МОТ на сесия на Международната конференция на труда: „Тука въпросът, който си поставяме в момента, е как страните ни, включително и нашите, ще постигнат това право за работещите. То е свързано с много мерки, много мероприятия, за да постигнем целта която сме си поставили – за нулева смъртност на работното място през 2030 г. За съжаление, в нашата страна нещата вървят в обратна посока – през миналата година имае увеличение на смъртните случаи при трудови злополуки – от 68 на 84“.

Асоциацията връчи награди на личности и организации за принос за осигуряване на здравословни и безопасни условия на труд. Едно от отличията бе за КНСБ.