СБУ проведе конференция, посветена на светите братя Кирил и Методий

В навечерието на днешния 11 май, на който православната църква почита светите братя Кирил и Методий, се проведе научно-творческа конференция под надслов “И ний сме дали нещо на света”. Тя бе посветена на великото дело на Солунските братя и на 1160 години от началото на Великоморавската мисия.

Конференцията бе организирана от Синдиката на българските учители и Комисията за равнопоставеността, семейството, жените и децата към КНСБ с председател д.ик.н. Янка Такева, столичния Район „Нови Искър“, с кмет Даниела Райчева и Народно читалище „Отец Паисий – град Нови Искър-1936“ в кв. Славовци с председател Людмила Иванова.

Събитието се състоя на 10 май, а домакин бе 176. ОбУ в село Негован, чийто патрон са светите братя Кирил и Методий. На него присъстваха и Величка Микова, национален секретар на КНСБ, Росица Иванова, началник на РУО – София-област, Венка Василева, председател на Дамски клуб „Българка“, Мариела Папазова, директор на Националната гимназия за древни езици и култури „Св. Константин-Кирил Философ“ и др. Поздравителни адреси бяха получени от министъра на образованието и науката проф. Сашо Пенов и Н. Пр. доц. д-р Желко Йович, посланик на Република Сърбия. Новопостроеният салон за физическо възпитание и спорт на училището едва успя да побере участващите във форума директори, учители и ученици от десетки училища от София-град и София-област.

С доклади и презентации в конференцията се включиха иконом Дилян Цветков, представител на Софийска Света Митрополия, проф. д-р Венцислав Велев от Университета по библиотекознание и информационни технологии, д-р Симеон Хинковски от Националната гимназия за древни езици и култура „Св. Константин-Кирил Философ“ и Людмила Иванова, председател на НЧ „Отец Паисий – гр. Нови Искър – 1936“.

Специално за събитието бе презентирана изложба от икони, дело на Центъра по иконопис към Софийската света митрополия и духовния храм „Покров Богородичен“ в столицата, с ръководител Младенка Ладжева.

Конференцията бе открита от председателя на СБУ д.ик.н. Янка Такева с емоционално приветствие към гостите и участниците. „Изпитвам гордост и удовлетворение, че всички заедно ще почетем делото на светите братя равноапостоли Кирил и Методий, вплело в себе си чувството за принадлежност към род и родина, чувство за обич, уважение и благодарност, че те първи поведоха страната ни към света. Те създадоха и ни дадоха азбука, призната от Европа, която послужи за списването и на азбуките на другите страни. За това се гордеем със стореното от тях, защото нима не е съвършена и най-благозвучна, като камбанен звън азбуката, в която всеки звук се изговаря така, както се чува?“, изтъкна г-жа Такева.

Утре, 12 май, СБУ ще излъчи за 26-та поредна година победителите в Националния конкурс “Учител на годината”. Отличия ще бъдат връчени в десет направления. Тази година номинирани са 136 учители и директори. На събитието ще присъстват министърът на образованието и науката проф. Сашо Пенов, президентът на КНСБ Пламен Димитров, кметът на столицата Йорданка Фандъкова, министри на образованието от 2001 до 2021 г. и др.