Любослав Костов пред Нова нюз: Сивата икономика се увеличи около 2 пъти за 15 г.

Размерът на сивата икономика се е увеличил. За 15 г. размерът на БВП нарасна 2,5 пъти. През 2007 г. размерът на сивата икономика е бил около 16 млрд. лева, сега е около 40 млрд. лева.

Това заяви Любослав Костов, главен икономист на КНСБ и директор на ИССИО в предаването “РеВизия” по Нова нюз, като се позова на индекса „Икономика на светло” на АОБР.

Той защити предлаганите данъчни промени от КНСБ. “С данъчната промяна за Минималната работна заплата, която предлагаме, работещите ще имат 13-та заплата. Вътрешното потребление движи реалния икономически растеж. Инфлацията не се помпа от търсенето. В България нямаме дефиниция за спекулата, ценообразуването е сбъркано”, посочи Костов.

Той бе категоричен, че съотношението на облагането на преки и косвени данъци и на приходи в бюджета е силно изкривено. Трудът е 2-3 пъти по-силно натоварен от капитала. Ако иска България да се стреми към нивото на европейските държави, трябва да има и адекватна данъчна система, обясни директорът на ИССИО.

“140 държави се подписаха, че са съгласни да имат 15% корпоративен данък, а българският бизнес обясни, че ще фалира. Къде ще избяга? Във всяка държава е данъкът е по-висок”, категоричен бе Костов. В момента данък печалба е 10%.

 

Целия разговор гледайте тук.