Пламен Димитров пред радио К2: Най-важното е да се състави правителство, приближаваме се до пропастта

Най-важното е да се състави правителство, защото както и служебният финансов министър каза, ние вече започваме да се приближаваме до пропастта. Точно след един месец законът за публичните финанси ще накара държавата да влезе в нулев дефицит, което означава спиране на редица плащания. КНСБ отдавна знае това и затова призовава поне бюджет да бъде приет, а това няма как да стане, ако няма някакво, поне плаващо мнозинство, което да постигне това съгласие.

Това каза президентът на КНСБ Пламен Димитров пред радио К2.

Според него партиите съзнават, че ще понесат поражения, ако влязат в някакъв формат на редовен кабинет. Но от друга страна стои отговорността пред държавата, която е изправена пред предизвикателства, става дума за седмици, не за месеци. “Трябва да се вземат бързи решения по изключително тежки въпроси. Няма как това да не мотивира отговорните политически мъже да не седнат на масата и да загърбят партийното, за да видят националното. Това се надявам, че се случва в момента“, заяви той.

Димитров обясни, че КНСБ не иска да се вдигат данъците, а да се разпределят по-справедливо. Той бе категоричен, че трябва да се въведе необлагаем минимум, както и обща ставка от 15% данък печалба за всички. По този начин ще се подпомогнат работещите и системата ще бъде ребаласирана. Още повече, че в ЕС влиза директива от следващата година, според която всяка държава трябва да въведе корпоративна данъчна ставка от минимум 15%. “Това ще даде допълнителна справедливост. Защото не е нормално единствената държава в ЕС, в която гражданите плащат по-големи преки данъци отколкото бизнеса, да е България. Сега е моментът да го направим и да ребалансираме данъчните ставки”.

Президентът на КНСБ посочи още, че в страната се наблюдават някои големи дисбаланси. По думите му бизнесът е получил огромни енергийни помощи от държавата, за да премине през кризата, без да освобождава работници и без да вдига цените. В резултат на това компаниите са генерирали огромни печалби, но въпреки това цените на стоките и услугите са скочили много. Начинът да се регулират и балансират нещата е чрез работеща КЗК. Затова парламентът бързо трябва да избере легитимно ръководство на КЗК и тя да влезе в своята ролята.

КНСБ има готовност да предложи на всички партии, които ще влязат в управлението, дебат за бюджета, заяви Димитров. “Не бива да забравяме също, че само след няколко месеца ще започне да се работи върху бюджета за 2024 г. Затова сега е най-подходящия момент всички тези промени да бъдат сложени на масата, коментирани и възприети”.

 

Цялото интервю може да чуете тук.