Любослав Костов пред бТВ: Животът на нацията се е съкратил с 82 г., това е трета национална катастрофа

За едно десетилетие сме съкратили живота на нацията с 82 години.

Това каза пред бТВ главният икономист на КНСБ и директор на ИССИО Любослав Костов, който прави личен анализ на демографската ситуация в България през последните 10 години – от 2013 до 2023 г.

“Това е нашата трета национална катастрофа, трябва да говорим за демографска катастрофа. Това е дългосрочен проблем, вече повече от 30 години. Никой няма интерес да го адресира, тъй като мандатът на един политик е 4-5 години и той не вижда своя политически дивидент”, посочи той.

Костов уточни, че населението на България намалява с около 60 000 души всяка година. “Това е един град като Велико Търново и е два пъти повече от жертвите, които сме дали по време на Априлското въстание – най-голямото клане в нашата история. Когато направим една проста математика, нещата са много притеснителни. На ден се раждат 28 души по-малко и умират 41 души повече – спрямо 2013 година“, коментира още той.

По думите му тенденциите безспорно са тревожни, населението на страната намалява с доста драстични темпове. През последните 10 години – с 62 000 души, а преди 10 години годишното намаляване беше с 41 000 души. Отчитали сме грешки по отношение на броенето. “По време на пандемията твърдяхме, че имаме положителен миграционен баланс. Но тези, които се бяха завърнали, отново напуснаха страната и нищо не остана от него”, обясни директорът на ИСИИО.

“По времето на Батенберг населението се е увеличило с 57%, по времето на Фердинанд – с 54%, по времето на цар
Борис – с 45%, по времето на комунизма сме нараснали с 18%. От 1989 г. досега сме намалели с 30%. Крайно време е
вече да имаме Министерство на демографията и чак тогава да правим Министерство на иновациите и растежа, което
може да бъде част и от Министерството на икономиката”, смята Любослав Костов.

 

Цялото интервю може да гледате тук.