БНР излезе на протест за достойни заплати, блокира кръстовище в София

Работниците и служителите в Българското национално радио излязоха днес на протест в столицата и страната за по-високи заплати и достойни условия на труд.

В София 200 от работещите в обществената медия блокираха движението по бул. “Драган Цанков” и разположиха на него импровизирано протестно студио. В Кърджали, Варна, Благоевград, Стара Загора, Пловдив, Шумен, Видин, Бургас журналистите от БНР също се присъединиха и изразиха недоволството си.

Протестната акция „За достойно заплащане на работещите в Българското национално радио“ бе организирана от КНСБ и синдикалните организиции и професионални обединения в БНР. В нея се включиха президентът на конфедерацията Пламен Димитров, на КТ “Подкрепа” Димитър Манолов, председателят на Съюза на българските журналисти Снежана Тодорова, председателите на Националния радио-телевизионен синдикат Любомир Мирчев и на Съюза на българските музикални и танцови дейци Станислав Почекански. За да съдейства за реализиране на исканията им, протестиращите поканиха и към тях се присъедини и изпълнителният директор на БНР Милен Митев.

“Стигна се е дотук поради безхаберието на управляващите. От 2019 година се опитваме да ни чуят, да обърнат внимание на проблемите ни с ниското заплащане, издръжката на радиото, бюджета, недофинансирането, изобщо абсолютно никаква грижа за обществената медия. Искаме не по-малко от 25% увеличение на работната заплата”, каза Елица Доцева, синдикален председател на организацията на КНСБ в БНР. Според нея исканите от синдикатите проценти за увеличение на работните заплати са напълно заслужени. Протестиращите изтъкнаха, че е недопустимо работещите в толкова престижна организация, да получават заплати от 880 лева, а за немалък процент 1000 лева са мираж. Заплатите не са актуализирани от 2021 година въпреки високата инфлация.

Бюджетът, който осигурява възнагражденията, “счупва” администрацията. А едни от най-потърпевшите са работещите в Българското национално радио. Искаме да отправим послание към политиците, че това днес е само първата крачка към това, което работещите са готови да направят. Отправяме апел за спешно приемане на бюджет за 2023 г. с осигуряване на минимум 7 млн. лв. допълнителни средства за БНР, каза вицепрезидентът на КНСБ Тодор Капитанов.

Той обясни, че на 15 май е подписано споразумение на синдикалните организации в радиото с генералния директор Милен Митев, с което той се ангажира, че при осигуряване на необходимите допълнителни средства към бюджета на БНР, ще ги използва за увеличаване на заплатите с 25 процента, с което да бъде компенсирана натрупаната инфлация от 2021 година до момента. В противен случай ето какво ще се случи с радиото, каза Капитанов и символично счупи радио апарат с чук, като олицетворение на бюджета. Това е само началото, предупреди той.

Снежана Тодорова посочи, че СБЖ подкрепя исканията за по-високо заплащане на колегите от националното радио. “Унизително и недостойно е да се заплаща толкова мизерно трудът на уважавани колеги. Докога колегите от програма “Христо Ботев” няма да имат възможност да купуват книги и всичко, което е необходимо, за да си вършат работата? Докога? Срамно е, унизително е. Вярвам, че този масов протест, ще успее”, каза Тодорова.

Любомир Мирчев изтъкна, че работещите в радиото винаги са били много търпеливи. “За да накараш тези хора да излязат тук, да развеят тези знамена и да кажат “Стига толкова!”, не си представям какво са направили тези, от които зависи животът им”, каза той и изтъкна, че протестът днес е само предупреждение.

Проблемът с ниското и недостойно заплащане на музикалните състави на БНР бе засегнат от Станислав Почекански. “Това е музикалната гордост и памет на нашата нация. Те правят така, че и след 100 години да се знае и уважава българската култура и музика и това, което е направено в хилядолетната ни култура”, посочи председателят на СБМТД.

Кое най-дефицитната стока в България в момента?, попита Пламен Димитров. “Доверието – то най-много липсва в обществото сега. Кой се ползва с най-голямо доверие в момента? Българското национално радио. Не политиците, които бяха избрани с 40% от гласоподавателите. Вие, работещите в БНР. На вас хората ви вярват много повече отколкото на тези, които са избрали да вземат решения. И вашият протест, и вашият глас ще се чуят, защото са морални и обществото ще ви подкрепи. Важно е в този момент да имаме доверието на обществото на наша страна, защото тогава политиците се плашат. Разчитам, че този страх от избирателите с нашите усилия и натиск ще доведат до успех сега”, каза Димитров.

Той обясни, че инфлацията не намалява, тя забавя своя ръст, което означава, че стоките продължават да поскъпват, но малко по-бавно. “Трябва да погледнем истината в очите с колко обедняха българите. Поне с 30% средно, когато говорим за стоки от първа необходимост. Кумулативната инфлация от януари 2021 до април 2023 г. е около 30 процента. Затова ние искаме 25% увеличение на заплатите в БНР, за да компенсираме само инфлацията, посочи президентът на КНСБ. Той обясни, че не са верни твърденията, че няма пари в държавата и че тя ще фалира. Икономиката продължава да работи добре, печалбата ѝ за 2022 г. е 47 млрд. лева. или с 20 млрд. лв. повече от 2020 г., независимо от кризите, войната, пандемията. Това осигурява и приходи в бюджета.

“Ние показваме постоянно как сметката да бъде направена, така че да се намерят 800 млн. лв. за увеличение на заплатите на всички работещи в обществения сектор. В тях са и вашите 7 млн. Разходната част на бюджета е 77 млрд. лв. Въпрос на желание и воля е да се намерят средства за всички, на които плаща държавата. Перспективата е да притискаме политиците да изпълняват това, което хората казват. Днес сме тук, но в следващите седмици, когато бюджетът започне да се гледа в парламента, не само с вас, но и с всички институции, които се чувстват недостойно оценени, ще сме заедно пред Народното събрание. Да заявим решимост и готовност и да стигнем докрай. Има откъде достойният труд на хората да бъде достойно възнаграден. Ние ще победим”, категоричен бе Пламен Димитров.

Директорът на БНР Милен Митев посочи, че са необходими 10 млн. лева повече в бюджета на обществената медия. От тях 7 млн. лева са, за да се увеличат заплатите. Другите средства ще бъдат за обновяване на техниката и други капиталови разходи.