Пламен Димитров на конгреса на ЕКП: Нужна е директива за алгоритмичните системи на работното място

Спешно се нуждаем от директива на ЕС относно алгоритмичните системи на работното място. Последните развития в тази сфера ме тревожат много, тъй като изкуственият интелект започва да превзема системата, уволнявайки и наемайки работници, почти без човешко участие. Трябва да гарантираме, че хората ще останат на първо място.

Това каза президентът на КНСБ Пламен Димитров пред делагатите на започналия днес 15-и конгрес на Европейската конфедерация на профсъюзите (ЕКП). Той се провежда в Берлин и ще продължи до 26 май. В събитието участват 491 делегати, сред които генерални секретари и председатели на 93 национални синдикални организации от 41 европейски държави, 10 европейски браншови синдикални федерации и специални гости от Европа и извън нея.

Темата за изкуствения интелект и предизвикателствата, които поражда в света на труда, бе сред акцентите в изказването на Димитров.

Президентът на КНСБ се спря и на значимостта на Директивата за минималните работни заплати насърчаването на колективното трудово договаряне. “Сега имаме нужда, заедно с ЕКП, да удвоим усилията си в подкрепа на националните конфедерации и браншовите съюзи в борбата ни за осигуряване на правилното и навременно прилагане на директивата на национално равнище. Както за механизма за адекватна минималната работна заплата, която трябва да стига на работника и неговото семейство за издръжка на живота, така и за националните планове за насърчаване на колективното договаряне, които, надяваме се, ще доведат до 80% покритие на колективното договаряне на всички нива и ще засилят най-вече секторното в източната част на континента. Нуждаем се от конкретни добри практики как да подтикнем както правителствата, така и работодателите на национално равнище да изпълнят задължението си за зачитане и насърчаване на колективното договаряне и, разбира се, правната рамка е от решаващо значение”, каза Димитров.

Той подчерта още, че ЕКП трябва да се застъпи за рамка на ЕС за насърчаване на възходящото сближаване на заплатите по веригите на доставки в мултинационалните компании, основано на принципа на равно заплащане за труд с еднаква стойност, но не по пол, а договорено на национално равнище във всички страни, в които те работят.

ЕКП трябва да съдейства и за трансгранично колективно споразумение за зеления и дигиталния преход и за справедливи условия на труд за всички работници, които работят за определени мултинационални компании, независимо от местоположението на техните поделения.