Започна 15-ият конгрес на Европейската конфедерация на профсъюзите

15-ият конгрес на Европейската конфедерация на профсъюзите (ЕКП) започна днес в Берлин и ще продължи до петък, 26 май.

В събитието участват 491 делегати, от които 248 са жени, а 16 на сто са на възраст до 35 години. Сред тях са генерални секретари и председатели на 93 национални синдикални организации от 41 европейски държави, 10 европейски браншови синдикални федерации и специални гости от Европа и извън нея. Сред участниците в предвидените по-късно днес дискусии е и президентът на КНСБ Пламен Димитров. Делегати на конгреса са и вицепрезидентът на конфедерацията Даниела Алексиева, председателите на Синдиката на българските учители Янка Такева и на Синдиката на железничарите в България Петър Бунев.

В продължение на четири дни европейските синдикални лидери ще обсъждат синдикалните искания и приоритети за осигуряване на справедливост за работниците. Те ще обменят мнения за обновяването на синдикатите, за бъдещето на труда, за нов икономически модел за хората и планетата, за бъдещето на Европа и за по-силна европейска конфедерация.

Конгресът ще отбележи и 50 години от създаването на Европейската конфедерация на профсъюзите: 50 години борба за хората на труда.

Специални поздравления за годишнината при откриването днес отправи канцлерът на Германия Олаф Шолц. Той акцентира върху значимата роля на синдикатите и на колективното договаряне в периода на глобални трансформации.

Конгресът ще избере новия ръководен екип на ЕКП, ще одобри доклада за дейността за периода 2019-2023 г., ще промени Устава на конфедерацията и ще приеме ключови документи, включително Берлинския манифест и Програмата за действие на ЕКП за периода 2023-2027 г.

Сред очакваните гости на конгреса са и Урсула фон дер Лайен, председател на Европейската комисия, Хубертус Хайл, федерален министър на труда и социалните въпроси на Германия, Николас Шмит, европейски комисар по заетостта и социалните права.