Янка Такева от трибуната на 15-ия конгрес на ЕКП: Честит празник на всички, които четат и пишат на кирилица!

Днес, 24 май, България чества създаването на българската азбука, култура и писменост и на славянските народи. Днес честваме и 1160 години от Великоморавската дейност на учениците на светите братя Кирил и Методий. Нека да се върнем малко в историята назад и да видим, че през 1880 г. папа Лъв 13-ти провъзгласява Кирил и Методий за католически светци, а 1 век след това папа Йоан Павел Втори през 1980 г. ги провъзгласява за равноапостоли и закрилници на Европа.

С тези думи и с поздрав към всички, които говорят и пишат на кирилица, председателят на Синдиката на българските учители д.ик.н. Янка Такева започна своето изказване днес пред делегатите на 15-ия конгрес на Европейската конфедерация на профсъюзите. Той се провежда в Берлин и ще продължи до 26 май.

Такева напомни не само ролята, която светите братя Кирил и Методий за изиграли за просвещението в Европа, но и ролята на образованието за развитието на всяко общество.

Тя допълни: Днес, когато честваме 50 години от създаването на ЕКП и 15-ия конгрес на Конфедерацията, не може да не споменем това, което са направили нашите предшественици, а именно ролята на образованието, на просвещението, на културата. Това са принципи, които водят нас синдикатите и няма общество, което да се развива, ако не развива образованието, ако не се грижи за възпитанието, духовността и най-важното – не се грижи за работещите синдикалисти и работещите синдикати, които разчитат на нас, лидерите на европейските синдикати. Искам да подчертая, че всичко това, което е свързано с развитието на демокрацията, мира, партньорството, единството, солидарността зависи от нас синдикатите – как и по какъв начин ние ще защитаваме трудовите хора на Европа.