Работещите в НОИ излязоха на предупредителна стачка, настояват за 30% ръст на заплатите

Работниците и служителите в Националния осигурителен институт от цялата страна излязоха днес на едночасова предупредителна стачка. В столицата акцията се проведе пред сградата на Централното управление на НОИ, като стачкуващи имаше и пред тази на Териториалното поделение за Област София. Тя бе организирана от КНСБ и КТ “Подкрепа” и в нея се включиха близо 2500 души от страната.

Работещите в административната структура – синдикални членове на ФНСДУО към КНСБ и КТ “Подкрепа”, както и нечленуващи в синдикални организации, настояха за увеличение на работните заплати с не по-малко от 30% (за Ценрално управление и Териториални поделения), което да бъде със задна дата и да влезе в сила от 1.01.2023 г. Към момента в проекта на ЗБДОО 2023 не е предвиден ръст на разходите за персонал в НОИ.

За да бъдат удовлетворени исканията на работещите е необходимо да бъдат осигурени допълнителни средства в размер на 30 милиона лева.

Понастоящем средните нетни възнаграждения на служителите в структурата са около 860 лева.

Стачкуващите в столицата затвориха входа на Централното управление на НОИ и не допускаха граждани и други служители.

“Хората изнемогват. Не може с такива унизителни заплати да продължават да извършват този висококвалифициран труд”, заяви председателят на стачния комитет и вицепрезидент на КНСБ Тодор Капитанов. “Това е предупредителна стачка, затова днес не сме на улицата. Но това е само днес”, каза още той и увери, че служителите в НОИ са в протестна готовност.

Капитанов подчерта, че стачкуващите имат подкрепата на ръководствата на администрациите не само в София, но и във всички териториални поделения, защото всеки един директор иска да работи с хора, които са мотивирани, а това може да бъде така само чрез достойно заплащане. “КНСБ и КТ “Подкрепа” винаги ще водят работниците и служителите в достойните им искания. Направихме първата крачка към постигането им. Убедихме се, че без да излизаме на улицата, никой не ни обръща внимание”.

По думите на председателя на Федерацията на синдикатите от държавното управление към КНСБ Кръстьо Боянов се стига дотук, защото политиците не приеха своевременно бюджет за 2023 г. Той припомни, че единственото увеличение на възнагражденията в НОИ бе през миналата година и то в размер на 8%, което въобще не компенсира високата инфлация. “Искаме достойни доходи, искаме да има бюджет. Очаквайте същата ситуация и в другите администрации”, категоричен бе Боянов.

КНСБ многократно настоява за спешно приемане на бюджет за 2023 г., в който да залегне увеличение на заплатите на работещите в обществения сектор.