ЕКП с призив към евродепутатите: Защитете правото на по-добри условия на труд!

Европейската конфедерация на профсъюзите се обърна с призив към всички членове на Европейския парламент да подкрепят доклада, гласуван в комисията по правни въпроси, по предложената от ЕК Директива за надлежна проверка на корпоративната устойчивост (Directive on Corporate Sustainability Due Diligence ). Той ще бъде гласуван на 1 юни, като текстовете му са важна стъпка в борбата за по-добри условия на труд и зачитане на правата на човека в световен мащаб чрез насърчаване на устойчиво и отговорно корпоративно поведение в глобалните вериги за създаване на стойност.

Публикуваме текста на писмото на ЕКП:

Уважаеми членове на Европейския парламент,

На 1 юни ще гласувате доклада на евродепутата Лара Уолтърс относно Директивата за надлежна проверка на корпоративната устойчивост. Директивата е важна стъпка в борбата за по-добри условия на труд и зачитане на човешките права в световен мащаб.

Само преди месец отбелязахме ужасната 10-годишнина от ужасяващото рухване на “Рана плаза” в Бангладеш, където 1134 работници загубиха живота си и повече от 2500 бяха ранени. Трагедия, която можеше да бъде предотвратена, ако европейските компании бяха приели сериозно рисковете за работниците във веригите си за доставки и бяха проявили своевременен интерес към здравето и безопасността на работниците. Силното законодателство за надлежна проверка на правата на човека трябва да гарантира, че подобни бедствия няма да се повторят.

Европейската конфедерация на профсъюзите не крие, че предложението на ЕК за директива не отговаря на това изискване. Нашите надежди бяха в Европейския парламент да подобри предложението. Докладът, гласуван в правната комисия, оправдава поне отчасти тези надежди. Въпреки че е необходимо повече за ефективна и цялостна защита на правата на човека, EКП е сигурна, че с приемането на доклада ще бъде направена важна стъпка.

Не е преувеличено да се отбележи, че светът ще гледа Европейския парламент следващия четвъртък. Време е да демонстрираме силния му ангажимент към защитата на правата на човека. Работниците в Европа и по света разчитат на вас.

Ето защо EКП ви призовава да гласувате в подкрепа на доклада, гласуван в комисията на Европейския парламент по правни въпроси (JURI) и да отхвърлите всички допълнителни изменения.

КНСБ се присъединява към позицията на ЕКП и се обръща с призив към българските депутати в Европейския парламент да подкрепят вече гласувания доклад в Комисията по правни въпроси и да отхвърлят предложените нови допълнителни изменения.