2000 участници и гости ще се включат в 20-ия юбилеен Международен детски етнофестивал

Близо 2000 деца и гости от България, Босна и Херцеговина, Молдова, Северна Македония, Сърбия и Черна гора ще вземат участие в 20-ия юбилеен Международен детски етнофестивал „Децата на Балканите – с духовност в Европа”.

Той се организира от КНСБ и Благотворителен фонд „Проф. д-р Желязко Христов” със съдействието на община Минерални бани, област Хасково.

По традиция етнофестивалът се провежда по повод 1 юни – Международен ден на детето. Откриването е утре, 31 май, в 10 часа на фестивалната сцена в Летния театър на с. Минерални бани. На него ще присъстват президентът на КНСБ Пламен Димитров, председателят на Синдиката на българските учители Янка Такева, кметът на община Минерални бани Мюмюн Искендер, Нели Андреева – солист на НФА „Филип Кутев“ и други официални гости от страната и чужбина.

Преди официалното откриване музикални групи от всички националности ще се включат в празнично шествие, водено от Забавно-духов оркестър при Община Димитровград и малки артисти от ОЦТИ „Галаксико“.

Медиен партньор е Българската национална телевизия, която ще изготви два концерта с изпълнения на най-добре представилите се участници през двата фестивални дни. Те ще бъдат излъчени по БНТ 1, БНТ 2 и БНТ 4.

Свои изпълнения в етнофестивала ще представят 50 групи и 80 индивидуални изпълнители от 19 области и 26 населени места в България, както и 17 танцови групи и индивидуални изпълнители от чужбина. Ще бъдат представени над 70 училища, читалища, детски градини, центрове и школи от България и извън пределите на страната ни.

Паралелно с фестивалната програма ще се проведат и пет съпътстващи събития:

 • Нели Андреева – дългогодишен солист на НФА „Филип Кутев“, създател и диригент на Хор „Нуша“ и преподавател в НМА „Проф. Панчо Владигеров“, ще проведе майсторски клас. Ще бъдат разучени две български народни песни, като ще се наблегне на орнаментиката им. Участникът, който най-добре изпълни песента, ще се включи в заключителния Галаконцерт.
 • Участници и гости ще могат да се запознаят с традиционни български художествени занаяти със съдействието на Задругата на майсторите на народните художествени занаяти, гр. София. Ще бъдат представени занаятите везба, работа на фуркет и шиене на кене, ръчно плетиво, плъстени изделия, фолклорни кукли и накити, грънчарство, ръчно рисувани тъкани, рисувани съдове и др.;
 • Децата ще могат да се включат и в Работилница „Сръчни ръце“ на Център за изкуство, култура и образование, гр. София;
 • Жителите на с. Минерални бани ще представят традиционни кулинарни изкушения;
 • Екскурзовод от Община Минерални бани ще запознае гостите на фестивала със забележителностите в района.

Участниците ще бъдат оценени от авторитетно жури от професионалисти в музикалното и танцовото изкуство, а на 1 юни от 16 часа номинираните изпълнители ще участват в заключителен Галаконцерт.

Журито в раздел “Певци и инструменталисти” е в следния състав:

 • Проф. Елена Кутева – Завършва в Московската държавна консерватория „П. И. Чайковски“, специалност „музикална теория“, професия – „музиковед“. Образователна и научна степен „доктор” (област: теория на музиката). Старши научен сътрудник ІІ ст. в ИИ при БАН. Професор в НМА „Панчо Владигеров“. През годините на ръководството ѝ Националният фолклорен ансамбъл “Филип Кутев” е получил много престижни награди, като последната от тях е “Св. Св. Кирил и Методий” на НДК за особени заслуги към българската култура.
 • Нели Андреева – Дългогодишен солист на НФА „Филип Кутев“. Създател и диригент на Хор „Нуша“. Преподавател в Национална музикална академия “Проф. Панчо Владигеров“.
 • Даниел Спасов –  Редактор в “Балкантон“, от 1993 г. е изпълнителен продуцент в БНТ. Реализирал е стотици телевизионни фолклорни програми, музикални филми и портрети на изявени певци и инструменталисти, автор и водещ на популярните рубрики „От дума на дума“ и „Иде нашенската музика”. През 1994 г. името му е включено в световната енциклопедия “Музиката на света” /Лондон/. Дълги години е солист на световноизвестния хор “Мистерията на българските гласове”;
 • Снежана Полихронова Кърнолски – Диригент, вокален педагог, пианист, директор на Международните фестивали „Маджия Италияна“, „Орфей в Италия“, „Карнолски съмър кемп“, „Короната на Орфей в Гърция“, Национален конкурс „Път към славата“. Художествен ръководител на Вокална студия „Дъга“.

Журито в раздел “Танцови изпълнители” включва:

 • Проф. д-р Антон Андонов – Ръководител на катедра ,,Хореография” в Академия за музикално, танцово и изобразително изкуство ,,проф. Асен Диамандиев ” – гр. Пловдив и солист на Ансамбъл ,,Тракия”;
 • Цветанка Гергинова – Създател на Методиката “Принцип Еспирал”. Възпитаник на Държавно Хореографско Училище. Специализира класически и модерен танц в Палука Шуле и Кьолн – Tanz Akademie, Германия. Ученик на Маргарита Градечлиева и Сузана Борхерс. Един от първите модерни танцьори в България, член на Студио “Ек”. Нейни възпитаници са сред водещите танцьори, преподаватели и хореографи в България. Наградена е от Постоянната комисия за децата, младежта, спорта и туризма към Столична община за Принос в развитието на спортното танцово изкуство в България;
 • Ружа Пенева – хореограф, педагог, репетитор, заместник председател на УС на Сдружението на танцовите дейци – София;
 • Анатолий Клочков – Балетмайстор – педагог. От 1975 до 2002 г. работи като балетмайстор в „Ансамбъл на Строителните войски”, гр. София. Многократно е лауреат на републикански и международни танцови фестивали и конкурси. Балетмайстор е на телевизионните филми „Що съм лудо лудувало”, Жив е българският Бог”, „Шумът на тишината” – влезли в златния фонд на БНТ. Носител на престижните награди: Орден „Кирил и Методи” II степен, „Златна лира” и „Кристално огърлие“ на Съюза на българските музикални и танцови дейци, „Златна лира” на Синдиката на българските учители. Номиниран за наградите “ИКАР” – 2021 г. от Съюза на музикални и танцови дейци.

Студио „Мелодия“ е сред партньорите на събитието и ще заснеме всички изпълнения от фестивалната програма. Всички участници ще могат да получат на видеозапис своето изпълнение по предварителна заявка на място в Летния театър на с. Минерални бани или на следния линк:

https://docs.google.com/forms/d/e/1FAIpQLSf6ez_l2ChEtstqUoM1wj5WDTh5n_sQk_4pHvyAsrmU1OH75A/viewform?usp=sf_link

Началото на етнофестивала е поставено през 2001 г. по идея на проф. д-р Желязко Христов. През годините се превърна във вълнуващ и очакван детски празник. Основната идея, заложена още със създаването му, е да се разкрие красотата на света в неговото разнообразие от етноси и националности. Етнофестивалът носи послания за единство и общо бъдеще на Балканите, Европа и света. Стремежът е децата да бъдат научени на толерантност и уважение към културните и духовни ценности на различните етноси.

Фестивалът се реализира с подкрепата на Община Минерални бани и лично на кмета Мюмюн Искендер. Син­ди­катът на българс­ки­те учи­те­ли и Сдружението на танцовите дейци всяка година раздават свои награди на талантливи деца, изявили се през двата фестивални дни. Предприятия от страната и региона, хотелиери от общината, синдикални федерации и организации дават ежегодно своята подкрепа за осъществяването и развитието на етнофестивала.

Празникът се реализира с подкрепата на: СБУ; Моряшки синдикат; ФНСОЛП; БРФ „Спорт и здраве”; А1 България; „Главболгарстрой холдинг“ АД; „Профилактика, рехабилитация и отдих“ ЕАД, хотел „Божур“; АЕЦ „Козлодуй“; „Дънди прешъс Металс Челопеч”; ИК “Труд и право”; „Сани – Конс България” – „Зайо – Байо”; ДП „Ръководство на въздушното движение; ПОК „Доверие“ ЕАД; ДП „Български морски флот“; „МИЗИЯ – 96“ АД;; ДП НК „Железопътна инфраструктура“ ; Фондация „Асарел”; „Арсенал“ АД; СО на КНСБ в „Арсенал“ АД; „Геотехмин“ ООД; „Мини Марица изток”;  ТЕЦ „Марица изток-2”; Интернешънъл Асет Банк; „Солвей Соди“ АД; Електроенергиен системен оператор; „Елаците-Мед”; СД „Аурубис България“; „Пирин текс”.