Започна 20-ият юбилеен Международен детски етнофестивал

Международният детски етнофестивал „Децата на Балканите – с духовност в Европа“ започна днес за 20-и път и ще завърши утре, 1 юни – Международен ден на детето, с галаконцерт на номинираните участници от 16 часа.

Близо 2000 участници и гости от страната и чужбина се събраха в Летния театър на село Минерални бани, област Хасково. Организатори са КНСБ и Благотворителен фонд „Проф. д-р Желязко Христов“ със съдействието на Община Минерални бани.

Етнофестивалът започна с празнично шествие на участващите музикални групи от България, Северна Македония, Босна и Херцеговина, Молдова, Сърбия и Черна гора. То бе водено от Забавно-духов оркестър при Община Димитровград и малки артисти от ОЦТИ „Галаксико“, Димитровград.

Преди откриването на фестивала бе отдадена отдадена почит на създателя му – проф. д-р Желязко Христов. Цветя на паметната плоча в Летния театър на Минерални бани бяха поднесени от официалните гости – президентът на КНСБ Пламен Димитров, председателят на СБУ д.ик.н. Янка Такева, областният управител на Хасково Красимир Ангелов, кметът на Минерални бани  Мюмюн Искендер, народните представители от район Хасково Сезгин Мехмед и Мехмед Атаман, началникът на регионалното управление на образованието в Хасково Веселина Павлитова.

Това е уникален форум на музиката, танца, изкуството, фолклора, на всички важни елементи на нашата духовност. Идеята беше на проф. Желязко Христов преди повече от 20 години. Широката му душа и толерантност са въплътени в детския етнофестивал. Поклон пред паметта му, каза при отдаването на почит пред проф. Христов президентът на КНСБ Пламен Димитров.

Той даде и официалното начало на детския празник на фестивалната сцена, заобиколен от всички официални гости. “Повече от 50 групи и 80 индивидуални изпълнители от България и чужбина са днес с нас в очакване на надпреварата, за да покажат, че са най-добрите. Танцът, песента, изкуството раждат красота, възпитават, изграждат ценностна система и морални ориентири. Това е и нашата цел – през фолклора, танца и музиката да покажем, че можем заедно да вървим напред и да се развиваме, живеейки мирно”, каза Димитров.

Специални плакети от юбилейното издание на етнофестивала за принос за развитието му през годините бяха връчени на Пламен Димитров, Янка Такева, на две от основателките му – Нели Рангелова и Румяна Кралева, на дългогодишния водещ на двудневния спектакъл Александър Александров, на продуцента в БНТ Даниел Спасов.

Децата са символ и носители на доброто, мира и справедливостта. Тук е събрана добротата на Балканите, каза в своя поздрав към участниците Янка Такева.

Нели Андреева – дългогодишен солист на НФА „Филип Кутев“, създател и диригент на Хор „Нуша“ и преподавател в НМА „Проф. Панчо Владигеров“ поздрави гостите с изпълнение на “Снощи си минах”. Андреева е и част от авторитетното жури, което оценява участниците.

20 бели гълъба – символ на мира, бяха пуснати от официалните гости в небето над Минерални бани след откриването на етнофестивала.

Паралелно с фестивалната програма тази година се провеждат и пет съпътстващи събития: майсторски клас на Нели Андреева; представяне на традиционни български художествени занаяти със съдействието на Задругата на майсторите на народните художествени занаяти, гр. София; работилница „Сръчни ръце“ на Център за изкуство, култура и образование, гр. София; представяне на традиционни за Минерални бани кулинарни изкушения; запознаване от екскурзовод със забележителностите в района. Организиран бе и благотворителен пазар в подкрепа на лечението на 19-годишно момче от Минерални бани.

Медиен партньор е Българската национална телевизия, която ще изготви два концерта с изпълнения на най-добре представилите се участници през двата фестивални дни. Те ще бъдат излъчени по БНТ 1, БНТ 2 и БНТ 4.

Всички изпълнения през двата фестивални дни могат да се следят на живо във фейсбук страницата на КНСБ.