Ако не се увеличат средствата в бюджета: Седмица без култура през октомври!

Всички културни събития в страната ще бъдат спрени за една седмица през октомври, ако се реализира предвиденото намаление с 37 млн. лв. на средствата за култура в проекта на бюджет за 2023 г. Това предупредиха на пресконференция днес от Съюза на артистите в България, Независимата синдикална федерация „Култура“ към КНСБ, Съюза на българските музикални и танцови дейци към КНСБ, Федерация „Култура“ към КТ “Подкрепа”, Сдружение “Асоциация на работодателите в театралната област“.

Председателят на Съюза на артистите в България Христо Мутафчиев обясни, че ще бъдат блокирани театрални и музикални спектакли и концерти. Освен това ще бъдат затворени галерии, музеи, читалища и библиотеки. Водени са разговори обществените медии – БНТ и БНР, да подкрепят също “Седмицата без култура” и да не се излъчват филми с български артисти и озвучени от тях.

Заетите в културната сфера, както и работодателските организации, настояват планираното орязване на разходите за култура в бюджета с 37 млн. лв. за 2023 г. да не се реализира. Те трябва да бъдат възстановени и то не в перо капиталови разходи, а за издръжка.

“При приемането на бюджет 2024 г. настояваме 1% от Брутния вътрешен продукт да е за култура. През 2021 година приносът на културните институти към БВП е 6 на сто, а обратно са получили от държавата едва 0,5%. Това е неморално, цинично за хората, които се занимават с култура. Води до немотия, непукизъм и немарливост”, каза Мутафчиев.  Той допълни, че стандартът за финансиране на сценичните изкуства трябва да се промени. Заедно с работодателските организации в сектора – БАРОК и АРТО, се работи за подписване на споразумение, с което минималната стартова заплата в бранша да стане 2 хил. лв. Това ще мотивира младите кадри да се занимават с култура и ще доближи възнагражденията до тези на учителите. Просветата включва не само образованието, но и културата, напомни Мутафчиев.

Това са нашите условия, за да не блокираме културните събития в България, категоричен бе председателят на Съюза на артистите в България.

Станислав Почекански, председател на  Съюза на българските музикални и танцови дейци към КНСБ, също подчерта, че положението с финансирането на културния сектор е трагично. Особено силно това се вижда в общинските културни институти, където заплащането е обидно и има голямо текучество на кадри. Всички наши структури са в готовност да защитят правата си, каза той.

Хората по места изнемогват. Всички ние сме обединени и нямаме различия в исканията си, подчерта Борис Начев, председател на Независима синдикална федерация „Култура“. Зам.-председателят на федерацията и изкуствовед в Националната художествена галерия Мариела Маламатенова апелира към новото правителство за качество. Обществото е лишено от идеал и възможност да продължи напред. Трябва да защитим хората, които са пазители на качеството, каза тя.

Росен Белов, актьор в театър “София” и член на федерация “Култура” към КНСБ, посочи, че в момента средната заплата в общинския театър е 1151 лева. Дори да се приеме бързо държавният бюджет, одобрението на общинските ще се забави и преди септември няма да има никакво увеличение за работещите в общинските културни институти. Не става въпрос само за артистите, а за сценичните работници, които нямат други доходи и повече от 12 часа се трудят в запрашените помещения. Положението е трагично и по отношение на материалната база. От години се говори за Закон за мецанатството – това също е нещо, за което трябва да се борим, каза Белов.

Вицепрезидентът на КНСБ Тодор Капитанов също бе категоричен, че структурите на КНСБ започват подготовка за стачни и протестни действия и са в готовност да ги реализират, ако не се изпълнят исканията. Всички останали сектори също ще подкрепят колегите си. Знаете, че КНСБ настоява отдавна за спешно приемане на бюджет 2023 г., политика по доходите и компенсиране на инфлацията за заетите в публичния сектор. Това не се случва и вече видяхме протестите на работещите в “Български пощи”, НОИ, дирекция “Архиви”, БНР. Идва ред и на Културата. Заставаме твърдо зад исканията, категоричен бе Капитанов.

Културата започва все повече да се възприема като средство за забавление, каза актьорът Георги Златарев. Според него, хората трябва да разберат, че тя е в основата на всяко тяхно решение в ежедневието им. „Има разцъфване на фалшиви новини и национализъм. Те идват вследствие на невежество, а единственото средство за борба с това невежество е културата“, каза Златарев.