ФНСЗ проведе Годишна асамблея, взето бе решение за преминаване в протестна готовност

Годишна асамблея на Федерацията на независимите синдикати от земеделието под надслов “Време е! За справедлив преход в българското земеделие! Мисли Зелено – Бъдещето ни задължава!” се проведе от 5 до 7 юни в Свети Влас. Форумът се проведе с подкрепата на Фондация Фридрих Еберет България.

В работата на Асамблеята се включиха 100 синдикалните лидери и активисти на структурите на ФНСЗ в цялата страна, както и работодателите, с които федерацията осъществява социален диалог и колективно договаряне, директори на агенции и дружества, бившият министър на земеделието в служебното правителство Явор Гечев, народни представители от различни политически групи, областният координатор на КНСБ в Бургас Мая Сариева.

Специални участници през втория ден на провеждането на Асамблеята бяха вицепрезидентите на КНСБ Тодор Капитанов и Даниела Алексиева, главният икономист на конфедерацията и директор на ИССИО Любослав Костов, зам.-директорът на института Виолета Иванова, Калина Дренска, проектен координатор към Фондация “Фридрих Еберт”, и Атанас Кацарчев, финансов експерт и политик.

Обсъдени бяха проблемите на работещите през последните нелеки месеци, най-съществените въпроси относно текущата социално-икономическа ситуация, работните места и заплатите, трудовите и синдикални права, като основният акцент бе поставен върху справедливия зелен преход за работещите от отрасъла в България.

Целта на дискусиите по време на Асамблеята бе да се опосредства диалогът и разбирането по проблемите между работещи и синдикати и изпълнителна и законодателна власт. Разгледани бяха и програмните приоритети и искания на федерацията с фокус върху обща синдикална визия за солидарни действия в следващите месеци по отношение на качествените работни места и перспективи за развитие на работещите в селското стопанство.

През втория бяха дискутирани темите за доходите и издръжката на работещите, минималната работна заплата в страната, социалния диалог, трудовите и синдикалните права, справедливия преход и други. Представени бяха и подробности около очакваното транспониране на Европейската директива за адекватни минимални работни заплати, която надгражда процеса на определяне и актуализиране на законоустановените МРЗ и насърчава процеса на колективно договаряне.

Националният секретар на КНСБ в отдел “Правна закрила на труда” Величка Микова представи пред аудиторията исканията на КНСБ относно необходими промени в Кодекса на труда. Тя припомни, че конфедерацията настоява и за промени в КТ, които засягат механизма за увеличаване на минималната работна заплата, съобразно транспонирането на Директивата за МРЗ и изискването тя да бъде не по-малко от 50% от СБРЗ в страната.

КНСБ подкрепя проекта на Закон за изменение и допълнение на КТ във връзка с електронна трудова книжка, но счита, че в него следва да се прецизират регулациите на предложените норми, така че да гарантират всички права на работниците, свързани с данните, които се съдържат в трудовата книжка, посочи Микова. Конфедерацията има също предложения за промени в КТ по регламента за работа от разстояние – нов текст с генерално съдържание, определящ какво е същността на работата от разстояние и кога е допустима, като изключение от доброволния принцип на изпълнение на трудовите задължения на вече определено работно място, каза още Величка Микова.

В допълнение бе разгледан въпросът за сумарното работно време и законите, които го определят, и като националния секретар на КНСБ отговори на редица конкретни въпроси от участниците в дискусията.

Тодор Капитанов представи мащабната национална протестна кампания на КНСБ, в която основните искания са за адекватни и справедливи доходи, политика по доходите в Бюджет 2023 , по-добри условия на труд.
КНСБ отчита реализирани 36 протестни акции на различни нива за период от 18 месеца.
От своя страна синдикалните активисти на ФНСЗ взеха единодушно решение да преминат в протестна готовност, която да заявят с декларация и конкретни искания.
“Трябва да искаме и настояваме, за да получим. Без да поискаме ясно и високо, управляващите няма да ни дадат”, категоричен бе  Тодор Капитанов.