Европейският парламент: Без неплатени стажове, възнаграждението да е поне минимална заплата

Днес Европейският парламент гласува с голямо мнозинство за забрана на неплатените стажове, с което постави топката в полето на Европейската комисия, за да спре работодателите да експлоатират младите хора, съобщиха от Европейската конфедерация на профсъюзите.

Докладът за качествените стажове, приет в пленарна зала с 404 гласа “за” срещу само 78 “против”, включва призиви за директива на ЕС, която да въведе:

– справедливо възнаграждение, съответстващо на минималната работна заплата;

– социално осигуряване;

– ясни цели за обучение и придобиване на знания.

Докладът идва след десетилетна кампания на синдикатите за забрана на неплатените стажове, при които младите хора се използват като евтина работна ръка и задълбочават социалното неравенство, напомнят от ЕКП.

Данните за ЕС показват, че е по-вероятно мъжете да получават заплащане по време на стаж, отколкото жените (60% спрямо 49%). Основните разходи за живот, необходими за провеждане на неплатен стаж, пък възлизат на минимум 1028 евро на месец, според проучване за Европейския младежки форум.

ЕКП призовава Европейската комисия да направи първата стъпка към законодателство, като започне консултация със социалните партньори.

Конфедералният секретар на ЕКП Тий Ярк коментира: “Неплатените стажове са вредни за хората и за обществото. Парите, които се изискват за поемане на неплатен стаж, означават, че много талантливи млади хора са блокирани от избраната от тях кариера. Гласуването с мнозинство днес в ЕП в полза на доклада показва, че има политическа воля от всички партии да се осигурят справедливо заплащане и условия за стажантите. Сега топката е в полето на Европейската комисия и младите хора ще очакват от нея най-накрая да сложи край на неплатените стажове”.