Пламен Димитров пред БНТ: Възможен е и 3% дефицит, и увеличение на заплатите

Възможно е в новия бюджет дефицитът да бъде свит до 3% и да бъдат намерени допълнително 800 млн. лв. за ръст на възнагражденията, за да се компенсира 100% инфлацията.

Това заяви в предаването “Денят започва” президентът на КНСБ Пламен Димитров.

Той посочи, че все още няма сериозен спад на цените на основните стоки и услуги, което натоварва допълнително бюджетите на домакинствата.

“Има намаление на ръста на инфлацията, което не означава, че има намаление на цените. Между тези две неща трябва да се прави разлика. Инфлацията все още е двуцифрена, което само по себе си генерира наистина сериозни допълнителни напрежения в бюджета на всяко едно домакинство. И затова аз смятам, че ключовият въпрос на бюджет 2023 е как ще отговори на тези очаквания на хората, които поради политическата криза бяха отлагани с месеци и месеци, но вече няма накъде”, каза Димитров.

Според него, е възможно да бъде постигнат този бюджетен дефицит от тези прословути 3%, при това със заложени разходи за увеличение на заплатите около 700-800 млн. допълнително, което беше заложено в предишния бюджет. Той припомни, че там бяха заложни около 540 млн. увеличение на разходите в средното образование за заплати и около 150 млн. допълнително за общините и някои други сектори, които не бяха получили никакво увеличение миналата година.

По отношение на овладяването на инфлацията, Пламен Димитров каза, че все още не сме видели спад на основните стоки и услуги.

“Особено хранителните продължават, макар и по-бавно, своя ръст или са задържани на някакви по-високи нива. Дори оптимистичното звучене за минус 0,1% за май някак си не успокои никого, според мен, защото доматите са си пак толкова, колкото са стрували преди няколко месеца. И няма как това да донесе по-спокойна перспектива на фона на това, че доходите като че ли позабавиха своя ръст. Миналата година имаше доста по-сериозни компенсаторни механизми. Сега в очакване на бюджета, редица бюджетни служители или тези, които се финансират към бюджета, до момента не са получили никакви увеличения от началото на годината, а вече е краят на юни”, поясни президентът на КНСБ.

 

Цялото интервю може да гледате тук.