Любослав Костов пред Нова нюз: Капиталовата програма е значително надвишена

Все още КНСБ не е видяла проекта на бюджет, изготвен от Асен Василев. В същото време се говори за заседания на Тристранния съвет, комисии, пленарна сесия. Опасенията са, че може да бъде изпратен за четене в четвъртък вечерта и в петък конфедерацията да бъде извикана за мнение. Нужно е повече време, за да можем да се запознаем с планирания бюджет на държавата и мотивите за него.

Това обясни Любослав Костов, главен икономист на КНСБ и директор на ИССИО, в предаването „Денят на живо” по Нова нюз.

„Моят апел е към г-н Василев и към правителството е възможно най-бързо да ни изпратят проекта, тъй като това е част от процедурата”, допълни той. И посочи: „Публична тайна е, че капиталовата програма е значително надвишена. Всички са наясно, че приходите ще бъдат повече, особено данъчните, от това, което беше планирано. 10,1 млрд лв. е капиталовата програма. Би трябвало да се ореже с около 2 милиарда лева, ако трябва да сме обективни, от гледна точка на инвестиционната готовност за проекти на правителството”.

Костов подчерта, че нито една от последните 10 години не сме си изпълнявали капиталовата програма. Тя винаги е била изпълнявана на около 65 до 70%.

„Чухме, че отхвърлиха повишението на минималната работна заплата. БСП бяха предложили от юли месец да се вдигне до 850 лв., което е точно това, за което настоява и КНСБ. Това ще струва на бюджета 175 млн. лв. за половин година. Така или иначе минималната заплата от 1 януари трябва да се вдигне до 950 лв. Ние искахме това да се случи  една идея по-рано, за да няма рязка промяната и да може и бизнесът да поеме глътка въздух”, обясни още главният икономист в КНСБ.

„Ако много сектори останат недофинансирани и държавата отстъпи, естествено, хората ще бъдат недоволни и трябва да изразят своите искания под някаква форма. Било то чрез протест или стачка”, категоричен бе Костов. В КНСБ предстои обсъждането на стратегия за действия между първо и второ четене на бюджета.

 

Цялото интервю може да гледате тук.