В Благоевград бяха обсъдени проблемите на културните институти в областта

Днес, 28 юни, председателят на НСФ “Култура” Борис Начев и областният координатор на КНСБ за Благоевград Силвия Христова проведоха среща с председателите на синдикалните организации в РИМ – Благоевград, Фолклорен ансамбъл „Пирин“, Регионална библиотека ,,Димитър Талев‘‘ и Музеен комплекс, град Банско.

На нея бяха дискутирани проблемите, свързани с увеличението на доходите, работните заплати и условията на труд в културните институти, както и проектобюджетът за 2023 г. Обсъдена бе нагласата за протестни и стачни действия, ако исканията за увеличение на средствата за култура не бъдат изпълнени.

На 6 юни НСФ Култура, СБМТД, САБ, Федерация “Култура” към КТ “Подкрепа” и работодателските организации в бранша предупредиха, че всички културни събития в страната ще бъдат спрени за една седмица през октомври, ако се реализира планираното намаление с близо 37 млн. лева на средствата за култура в Бюджет 2023 г.

Борис Начев и Силвия Христова проведоха срещи по темата за проект за бюджета за тази година и с директора на РИМ-Благоевград Кирил Алексиев и в.и.д. директор на Регионална библиотека – Благоевград Емилия Малешевска.