Пламен Димитров пред БНТ: Съгласието по бюджетите е с много въпросителни и условия

Според КНСБ бюджетът за Здравната каса е добър – с 900 млн. повече от миналата година. С гаранции, че ще бъдат достигнати нивата за стартови заплати на медицинските сестри от 1500 лв и 2000 лв. на лекарите до края на годината. Предвидено е и увеличение на заплатите и работещите в самата каса, парите от доболничната помощ са повече.

За бюджета на ДОО, Димитров смята, че 12% увеличение на пенсиите не стига, но е нещо добро.

“Нашите условия да го подкрепим е максималният осигурителен доход да расте – да стигне 500-600 лв, за да може съотношението между максималния доход и максималната пенсия да отразява средния коефициент на заместване. Но на този етап условието не е прието. Не може максималната пенсия да е равна на максималния доход, това положение е ненормално”, обясни президентът на конфедерацията.

Второто условие на КНСБ е минималното обезщетение за безработица от 18 лв. да стане 23 лв. на ден. По думите на Димитров финансовият министър Асен Василев е казал, че това си струва да бъде разисквано. “Надявам се предложението да мине между първо и второ четене в НС”, каза Димитров.

За държавния бюджет за 2023 трябва да има съгласие, че трите процента дефицит могат да бъдат постигнати, каза още Пламен Димитров.

Според него са нужни още 167 млн. за заплати, които могат да бъдат намерени лесно без да се пипат данъци и осигуровки.

В радиото няма три месеца увеличение на заплатите, агенциите в Министерство на земеделието – също трябва да получат своите увеличения, както и в здравеопазването, МВР и др.

“Ще намерим начин, с протести в това число, да покажем, че тези хора ще получат парите си”, каза Димитров.

По отношение на 100% дивидент за държавните предприятия, той заяви, че финансовият министър не е готов да се върне на 50% дивидент на БЕХ, което за тях е фатално.

“В системата на енергетиката ще имаме сериозни проблеми – катаклизми”, каза президентът на КНСБ.

Той смята, че тези пари вече са взети, защото дивидентът се плаща на 30 юни.

“Има и допълнителни възможности за събираемост, вместо да пипаме парите на българската енергетика”, категоричен е Пламен Димитров.

Според него има много недостатъци в бюджета, но те могат да бъдат коригирани между първо и второ четене.

 

Целият разговор може да гледате тук.