СБУ провежда своя Осми редовен конгрес

Осмият редовен конгрес на Синдиката на българските учители се провежда от 6 до 8 юли в София с участието на делегати от цялата страна.

На официалното откриване днес присъстваха президентът на КНСБ Пламен Димитров, вицепрезидентите Даниела Алексиева, Тодор Капитанов, Огнян Атанасов, директорът на ИССИО Любослав Костов, лидери на федерации, настощият министър на образованието проф. д-р Галин Цоков, неговите предшественици Красимир Вълчев, проф. Сашо Пенов, проф. Сергей Игнатов, проф. Тодор Танев, ректори на висши училища, директори на регионални управления на образованието, зам.-кметът на София Дончо Барбалов.

Председателят на СБУ д.ик.н. Янка Такева приветства с добре дошли и 42-ма президенти и генерални секретари на учителски федерации от различни държави. Гост на конгреса е и Сюзан Флокан, директор на Европейския синдикален комитет по образование.

Такева посочи, че в своята 33-годишна история синдикатът е преминал през много трансформации в образователната система и не спира да намира решения за всички трудности и предизвикателства. Тя акцентира върху усилията на СБУ за увеличаване на средствата за образование и на възнагражденията на педагозите.

Министърът на образованието проф. Галин Цоков, както и неговите предшественици във ведомството, изтъкнаха в изказванията си значимата роля на Янка Такева. Председателят на комисията по образование в Народното събрание Красимир Вълчев определи участниците във форума като „Коалиция на българското образование“. Той поздрави лидера на СБУ с думите, че нито една добра промяна в системата не се е случила без участието на синдиката и усилията лично на нейния лидер.

Проф. Цоков обяви, че предстои изграждане на STEM центрове и кабинети в 2271 училища със средства от Плана за възстановяване и устойчивост. За тях са предвидени над половин милиард лева и се очаква някои училища още през 2024 г. да започнат да обучават в тях. По думите му дигиталната среда е много важна и предстои доизграждане на т.нар. „Дигитална раница“ – платформата трябва да се допълни с повече ресурси, създадени от и за учители и ученици.

Проф. Цоков отбеляза, че в рамките на бюджета за 2023 г., който ще се обсъжда следващата седмица, средствата за образование са увеличени със 750 млн. лева. „Образованието е стратегически приоритет и целта ни е да гарантираме това и в бюджета за 2024 година”, каза министърът. Той говори и за необходимостта от по-голяма подкрепа в училищното и предучилищното образование, насочена към приобщаване, но и към развитие позитивната среда, за да могат учениците да се реализират като изцяло изградени личности. Затова ще се търсят възможности за привличане на повече специалисти – образователни медиатори, социални работници, психолози, ресурсни учители и други специалисти.

Президентът на КНСБ Пламен Димитров също поздрави делегатите и представи пред тях предизвикателствата пред страната ни и заплахите пред демокрацията в глобален план.

Той изтъкна, че политиците имат дълг към хората, защото не чуха призивите на КНСБ да внесат в срок бюджет за 2023 г. и това доведе до забавяне със седем месеца на ръста на възнагражденията на тези, на които държавата плаща, включително и на педагозите. Увеличението  на заплатите със задна дата за тях е залегнало в бюджета за тази година, който от тази седмица се разглежда от парламента, но такова не се предвижда за културата и други ведомства, обясни Димитров и апелира за общи усилия и подкрепа от СБУ в настояването за заделяне на още 167 млн. за заплати в обществения сектор. Президентът на КНСБ призова най-големият синдикат в страната да застане и зад необходимостта от промяна на бюджетната философия, така че не данъците, плащани от хората на труда, да пълнят хазната, а корпоративните.

Бюджет 2024 г. може да формира поне 80 млрд. лева приходи, което са с 10-11 млрд. лв. повече спрямо предвидените за тази година. Новите правителство и Народно събрание трябва да поемат този кръст за промяна в облагането, за да има повече средства за приоритетните сектори образование, здравеопазване, култура, каза Димитров.

Той засегна и проблема с дигиталната трансформация и влиянието ѝ върху отделните системи, рисковете, които носи, включително за демокрацията, чрез използването на нашите данни. Президентът на КНСБ обяви, че до дни предстои решение на парламента за промяна на Наказателния кодекс, с което ще се криминализира забраната на правото за сдружаване.

Благодаря за силата на синдиката ви/ни. Дълбок поклон с благодарност към вашия лидер. Знам, че мога да разчитам винаги на нея в грижата за цялото синдикално семейство, каза в заключение Димитров. Той връчи на председателя на СБУ наградата на конфедерацията „За цялостен принос в развитието на синдикалното движение в България” на името на проф. д-р Кръстьо Петков.