КНСБ започна протестни акции пред парламента за по-високи доходи в Бюджет 2023

Работници и служители от Изпълнителната агенция “Борба с градушките”, Изпълнителната агенция по рибарство и аквакултури, “Напоителни системи”, Селскостопанската академия, Българската агенция по безопасност на храните и Ипълнителната агенция по горите протестираха днес пред служебния вход на Народното събрание с настояване в Бюджет 2023 да бъдат предвидени средства за увеличение на възнагражденията им.

Акцията на КНСБ и нейните основни членове, които днес отстояха правата си – ФНСЗ и ФСДГОП, бе под надслов “За справедливи доходи в бюджет 2023 и защита на трудовите права на работещите”. В следващите дни към нея ще се присъединят и федерациите на заетите в други публични сектори, за които не се предвижда ръст на заплатите през тази година и компенсиране на доходите поне с ръста на инфлацията от края на 2021 г. до месец май тази година.

За работещите в сферата на земеделието и горите са необходими 25 млн. лв. за увеличение на възнагражденията. “Всички тези хора са на заплати от 1100-1200 лв. и като си платят данъците и осигуровките им остават около 800-900 лв., което е малко над минималната заплата и е обидно”, каза главният икономист на КНСБ Любослав Костов.

“Заплатите са унизителни и в този сектор са с 30% по-ниски от средната заплата за България. Това означава, че ако средната заплата за България към момента според НСИ е 1880 лева, то в публичния сектор на селското стопанство е 1600 и малко отгоре. Искаме достойни доходи”, каза председателят на ФНСЗ Валентина Васильонова. Тя допълни: „Конкретно за Селскостопанска академия искаме да се отделят 5,5 милиона от бюджета и заплатите на работещите да се повишат с 20 процента. Не може доцент или професор в Селскостопанска академия да получава, колкото получава един асистент в държавно висше учебно заведение. Настояваме работещите в Селскостопанска академия да имат достоен и качествен живот. Тоест, да не мислят за инфлацията, да не мислят за оцеляването”.

“Ние гарантираме хранителната сигурност, повишаваме конкурентоспособността на българските ферми, наши колеги осигуряват единен контрол върху хранителната верига, безопасността, хуманното отношение към животните, създаваме условия за развитие на рибарския и горския сектор”, коментира Теодора Петкова от Селскостопанската академия, която се занимава с научна дейност. По думите ѝ работата на академията е свързана и с реализирането на зеления и цифров преход в икономиката.

В протестната акция днес участва и кокошката Надежда от породата Ломан Браун. “Ако не искаме да колим златната кокошка на България, нека се погрижим за нея”, призова Васильонова. Любослав Костов допълни: “Всъщност кокошката спря да снася, защото няма пари. Искаме в бюджета на Министерството на земеделието да се внесе законопроект, с който да се вдигнат заплатите им, защото са обидно ниски и не са вдигани от много време”.

Константин Чолаков, председател на Федерацията на синдикалните организации от горското стопанство и дървопреработващата промишленост, засегна проблема с липсата на командировъчни за работещите в агенцията по горите. От федерацията настояват за ръст на заплатите в агенцията със 17%, като за целта са необходими допълнителни 4,4 млн. лева.

Конкретните искания, за които настояват от федерациите на синдикатите в земеделието и горското стопанство, бяха връчени на народните представители преди началото на работния им ден. Представители на парламентарните групи на “Възраждане” и “БСП за България” излязоха при протестиращите и се ангажираха да подкрепят предложенията. Те коментираха, чеще работят за това в бюджета да бъдат осигурени повече средства за заплащането на държавните служители.

Протестът днес блокира за кратко движението в района на парламента от страната на храм-паметника “Александър Невски”.

Утре в него ще се включат работници и служители от Агенция “Пътна инфраструктура”, “Национално тол управление” и “Пожарна безопасност и защита на населението” към МВР. В петък своите искания ще защитят от НОИ, НАП, БНР, Държавна агенция “Архиви” и работещите в сферата на културата.

Видео от протестната акция днес можете да видите тук.