Работещите в АПИ, тол управлението и пожарната протестираха пред парламента за по-високи заплати

Работници и служители в Агенция “Пътна инфраструктура”, “Национално тол управление” и “Пожарна безопасност и защита на населението” излязоха днес на протест пред Народното събрание с настояване в Бюджет 2023 да се предвидят средства за увеличаване на възнагражданията им.

Акцията бе поредната от инициативата на КНСБ и нейните основни членове “За справедливи доходи в бюджет 2023 и защита на трудовите права на работещите”. Вчера в нея участваха от Изпълнителната агенция “Борба с градушките”, Изпълнителната агенция по рибарство и аквакултури, “Напоителни системи”, Селскостопанската академия, БАБХ и Изпълнителната агенция по горите.

Работещите в пътното управление и пожарната безопасност връчиха своите искания на депутатите преди началото на днешното им заседание да се увеличат парите за заплати, като за целта бъдат направени съответните предложения в Закона за бюджета преди разглеждането му на второ четене през следващата седмица.

“Настояваме за увеличение на възнагражденията на служителите с минимум 15%. От параметрите, заложени в бюджета, се очертава намаляване на параметрите за капиталови разходи, което ще доведе до затруднение за закупуване на нова техника, поддръжка и осигуряване на безопасни и здравословни условия на труд на служителите в МВР. Затова днес сме тук и се надяваме да ни чуете. Колегите са постоянно ангажирани, заслужаваме достойно заплащане”, каза президентът на НСПС “Огнеборец” Венцислав Станков.

“Ние сме тук, защото искаме заплатите в “Национално тол управление” да бъдат увеличени с 30 процента от 1 януари 2023 г. Изготвили сме конкретни предложения – 7,6 млн. са необходими за целта, те са една малка част от събраните приходи. За първите 6 месеца на тази година от тол такси са събрани 450 млн. лв. За 2021 и 2022 г. инспекторите на тол управлението са наложили глоби за 51 млн. лева. Ние няма да спрем да протестираме, да се борим. Спрямо нас има дискриминация. С Постановление 445 от 19 декември 2022 г. на МС изрично е указано да бъдат вдигнати заплатите на всички служители в АПИ. Ние сме специализирано звено в агенцията, но заплатите ни не са увеличени нито 2021-а, нито 2022-а, нито тази година. Затова са нашите искания. Брутната заплата е 1400 лв., нетно това са около 1100 лева. Имаме семейства, деца”, каза и инж. Венелин Иванов, зам.-председател на Синдикат “Пътно дело”. Работещите в пътната агенция пък обясниха, че през тази година не е направена предвидената за всяка година до 1 март атестация на служителите за увеличение на възнагражденията.

С протестиращите разговаряха депутатите от парламентарната група на “Продължаваме Промяната – Демократична България” Мирослав Иванов, Настимир Ананиев, Искрен Арабаджиев и Михал Камбарев. Мирослав Иванов обясни, че разбира недоволоството им. “Надявам се, че ще бъде намерено решение на вашите искания. Вашите възнаграждения не са в размерите, които трябва да бъдат, с оглед на изключително важните задължения, които имате към цялото общество”, каза Иванов.

По време на протестната акция за кратко бе блокирано движението в района на храм-паметника “Александър Невски”.

Утре пред сградата на парламента своите искания ще отстояват работещите в НОИ, НАП, Държавна агенция “Архиви”, БНР, културните институти. Предвидени са срещи на ръководството на КНСБ и представители на протестиращите за обсъждане на техните искания с депутати от няколко партии.