Работници и служители от бюджетния сектор протестираха отново пред парламента

Работници и служители от БНР, НАП, НОИ, Държавна агенция “Архиви” и културните институти протестираха днес пред служебния вход на Народното събрание с настояване в Бюджет 2023 да бъдат предвидени средства за увеличение на възнагражденията им.

Акцията бе поредната от инициативата на КНСБ и нейните основни членове “За справедливи доходи в бюджет 2023 и защита на трудовите права на работещите”. Вчера в нея участваха от Агенция “Пътна инфраструктура”, “Национално тол управление” и “Пожарна безопасност и защита на населението”, а в сряда, 12 юли – Изпълнителната агенция “Борба с градушките”, Изпълнителната агенция по рибарство и аквакултури, “Напоителни системи”, БАБХ, Селскостопанската академия и Изпълнителната агенция по горите.

Необходимите средства за увеличение на заплатите на заетите в публичните сектори, за които не бе предвиден такъв през тази година, и компенсиране на доходите поне с ръста на инфлацията от края на 2021 г. до месец май 2023 са за общо 305 млн. лева. Това обясниха протестиращите и главният икономист на КНСБ Любослав Костов, който демонстрира нагледно с тенджера, черпак и подходящото за целта облекло как се “готви” Бюджет 2023. Той изброи необходимите “съставки”, чрез които да се постигнат справедливи доходи за всички работещи:

  • 29 млн. лева за сектор “Земеделие”, от които 5,6 млн. лева за работниците и служителите от ССА, 19 млн. за БАБХ, ИАРА, ИАБГ и 4,4 млн. за ИАГ.
  • 62 млн. лева за сектор “Здравеопазване” – 36 млн. за работещите от ЦСМП и РЗИ, както и 26 млн. за УДЗ.
  • 28,1 млн. лева за сектор “Държавно управление” – 7,1 млн. за работниците и служителите от НОИ и 22 млн. лева за НАП.
  • 4,2 млн. лева за работещите в БНР.
  • 33,6 млн. лева за работещите в културните институти.
  • 7,6 млн. лева за работниците и служителите от АПИ.
  • 140 млн. лева за всички служители в МВР.

По време на акцията бе отворен и символичен “Магазин на работещите бедни”, който предлагаше продуктите от малката потребителска кошница. Протестиращите поканиха депутатите да пазаруват със “синдикална валута” от 1 лев, като преценят сами как да купят продукти със скромния разпологаем доход на заетите на минимална заплата. По изчисления на ИССИО на ден работещите на МРЗ разполагат с 14 лева за храна.

С тази сума опит да купят основни продукти направиха депутатите от БСП Георги Гьоков и лидерът на партията Корнелия Нинова, от “Демократична България” Илина Мутафчиева, от ГЕРБ Красимир Вълчев, от ПП “Има такъв народ” Ивайло Вълчев, Филип Станев и Тошко Йорданов и др., които потвърдиха, че осигуряването на изхранването за едно семейство е невъзможно с такива доходи. “Това е не просто тъжно, това е унизително за българските граждани”, каза Станев.

Зам.-председателят на комисията по бюджет и финанси в НС Венко Сабрутев от ПП “Продължаваме промяната” също откликна на поканата на протестиращите. В негово присъствие президентът на КНСБ Пламен Димитров посочи, че две трети от исканията на конфедерацията относно доходите на работещите са удовлетворени в така предложения бюджет за настоящата година.

Той подчерта, че на фона на 74-милиардния държавен бюджет, необходимите 305 млн. лева за ръст на всички заплати няма да попречат да се задържи необходимият дефицит от около 3%, което е едно от условията за приемането на страната ни в еврозоната. По думите му капиталовите разходи, макар и намалени, все още имат буфер, тоест оттам могат да бъдат взети допълнително средства.

Такова увеличение на възнагражденията ще направи живота на хората по-поносим, каза още Димитров. Инфлацията остава двуцифрена и те няма как да се справят с тези цени, ако доходите не растат адекватно. Стига да има политическа воля, увеличението на заплатите е напълно възможно, заяви президентът на конфедерацията.

Представители на парламентарната група на БСП заедно с Корнелия Нинова излязоха от сградата на НС за разговор с протестиращите. Нинова увери, че от страна на партията те имат пълна подкрепа по отношение на всички искания. Тя даде обещанието, че БСП ще внесе предложенията за ръст на заплатите на КНСБ  между първо и второ четене на бюджета.

“Като държавни служители, държавата е нашият работодател. От хората в парламента зависи повишаването на нашите заплати”, каза пред излезлите на протест Мария Братоева, служител в ЦБ на НОИ-Велико Търново. Елена Ганчева от териториално поделение на НОИ-Велико Търново заяви, че очакванията са за 30 % увеличение. “Предходната година получихме около 10 %”, припомни тя.

“Претендираме за вдигане на заплатите. Ако това е невъзможно по някаква причина, поне да се изравнят с колегите от страната. Имаме не малко хора, които са на минимална работна заплата”, каза Катя Тодорова от НАП-Бургас.

Михаил Иванов от Държавна агенция “Архиви” каза, че служителите там са “много зле” платени и затова няма желаещи за работа. “Ние пазим документалното наследство на страната”, подчерта той.

Представители на протестиращите, председатели на федерациите към КНСБ от обществения сектор и ръководството на конфедерацията проведоха след протеста срещи в Народното събрание с депутати от политическите партии.

Видеа от протестната акция днес можете да видите тук.