Пламен Димитров пред Нова нюз: 21% е поскъпването на 20-те основни стоки

Около 70% от нашите искания са изпълнени, но остават онези 305 млн. лева за отделните системи, чиито представители протестираха – НОИ, НАП, БНР, АПИ, работещи в земеделието, в пожарната. Искаме увеличение на заплатите на база наблюдение от юни 2023 спрямо юни 2022 година. 21% е поскъпването на 20-те стоки, които наблюдаваме.

Това заяви президентът на КНСБ Пламен Димитров в предаването „Твоят ден” по Нова нюз.

По думите му частният сектор се справя много по-добре от държавния. “Вторник идната седмица е Видовден”, каза Димитров, припомняйки, че разглеждането на бюджета на второ четене ще се случи на 25 юли.

Той подчерта, че заплатите и техният ръст не са инфлационен фактор. Очакванията на синдикатите са инфлацията да е над 10%, но в бюджета е заложено по-малко число.

Според него политиците лесно ще намерят исканите 305 млн. лева от синдикатите. „Разходната част има две пера, които, макар и намалени, имат резерви – капиталовите разходи. В края на април сме похарчили 1,8 млрд. лв. за капиталови разходи. Поне 200-300-500 млн. има, които няма да бъдат похарчени и може да бъдат заложени за заплати”, каза Димитров.

Второто перо е издръжката на системите (за ток, парно). “През 2022 г. те бяха увеличени с 2 млрд. лева. 7 млрд. лева сме похарчили за издръжка на всички държавни системи, което е с 2 млрд. повече от 2021 г.”, даде пример президентът на конфедерацията.