Любослав Костов пред БНТ: Пазарът налага в момента заплатите да растат с 10-15% номинално

В бюджета имаше много недофинансиране сектори, които излязоха на протест миналата седмица, който ние организирахме. НОИ, НАП, културните институти, агенции от земеделието, Селскостопанска академия – всички тези хора се обединиха от това, че в бюджета не беше предвидено нищо за тях.

Това заяви в предаването “Денят започва” д-р Любослав Костов, главен икономист на КНСБ и директор на ИССИО.

“Това, което ние искахме е да бъдат компенсирани. Тези хора няма да станат богати, като им дадем едни 10-15% ръст на заплатите, а всъщност ще ги изравним с другите, които получиха някакви увеличения. Получава се напрежение между отделните агенции в момента. В частния сектор заплатите бяха вдигнати с 15%”.

Пазарът налага в момента заплатите да растат с 10-15% номинално, малко повече от прогнозираната средногодишна инфлация, обясни той.

“Има един куп количествени индикатори, с които да мерим производителността на хората в обществения сектор. Резултатът от всички тези наши усилия е – 25 млн. вече има внесен законопроект за всички агенции в земеделието, които ще позволят ръст на заплатите. Имаме 36 млн. за центровете за спешна медицинска помощ и РЗИ-тата – вчера внесен законопроектът отново под натиска на КНСБ. Имаме два отделни законопроекта за хората, които работят в НОИ – единият за ръст на заплатите от 1 юли, другият от 1 януари”, отбеляза Любослав Костов.

 

Цялото интервю може да гледате тук.