Бюджетната комисия на парламента подкрепи исканията на КНСБ за ръст на възнагражденията

Депутатите от бюджетната комисия на Народното събрание одобриха на второ четене вчера предложенията по проектозакона за бюджет 2023 за ръст на възнагражденията в обществената сфера, за които КНСБ настоява и зад които застанаха стотици протестиращи от различни сектори.

Поредицата от протестни акции “За справедливи доходи в бюджет 2023 и защита на трудовите права на работещите” се състоя от 12 до 14 юли включително пред сградата на парламента и в нея се включиха работещи в БНР, НАП, НОИ, Държавна агенция “Архиви”, културните институти, Агенция “Пътна инфраструктура”, “Национално тол управление”, “Пожарна безопасност и защита на населението”, Изпълнителната агенция “Борба с градушките”, Изпълнителната агенция по рибарство и аквакултури, “Напоителни системи”, БАБХ, Селскостопанската академия, Изпълнителната агенция по горите.

Депутатите решиха от 1 август за ръст на възнагражденията Българското национално радио да получи 1,5 млн. лева. Работещите в националната медия протестираха за по-високи заплати на 17 май и на 14 юли.

За увеличение на заплатите в БАБХ и Изпълнителната агенция по горите бяха одобрени съответно 6 млн. и 2 млн. лв., за Селскостопанската академия – 3 млн. лв.

Заплатите в НАП и Агенция Митници ще бъдат актуализирани с 25 млн. В НОИ за ръст на възнагражденията депутатите одобриха 7,83 млн. лева. С 11 053 хил. ще бъдат увеличени заплатите на работещите в Главна дирекция “Изпълнение на наказанията”. За работещите в системата на МВР са предвидени 150 млн. лв.

За ръст на възнагражденията в Спешна медицинска помощ и Регионалните здравни инспекции бяха гласувани 30 млн. лв.

16 млн. бяха одобрени за увеличение на заплатите на академичния състав в държавните висши учебни заведения от 1 август.

Подкрепено бе и предложението на Синдиката на българските учители за средства за храна на децата в предучилищното и училищното образование и за разходите за транспорт на педагогическите специалисти. Депутатите гласуваха за целта от бюджета да бъдат заделени 15 млн. лв.