Пламен Димитров пред Нова телевизия: Нашата битка продължава за Бюджет 2024

Бюджетът трябваше да бъде приет в края на миналата година. Тогава ние заявихме очакванията и исканията на хората за този около милиард и сто милиона, които тогава формулирахме конкретно по агенции, по сектори, по отделни структури за увеличение на заплатите. Единствената цел бе да догоним инфлацията, каза в интервю за Нова телевизия президентът на КНСБ Пламен Димитров.

Той обясни, че голяма част от искания на КНСБ по Бюджет 2023 бяха изпълнени. „Останаха обаче и неизпълнени – за Изпълнителната агенция за борба с градушките, в ДА “Архиви” също са със скандално ниски възнаграждения, увеличение нямаше и за работещите в тол системата. Нашата битка обаче продължава за Бюджет 2024”, поясни Димитров.

Президентът на КНСБ посочи прогноата на Централната банка, че през тази година средното увеличение на заплатите ще е около 12%, в това число и за работещите в публичния сектор. Това ще компенсира инфлацията.

На въпроса защо въпреки всичко не усещаме спада на инфлацията, той обясни: „Когато тя се забавя, означава, че цените растат с по-бавни темпове, но продължават да растат. Трябва да минем в режим на дефлация за дълго време, за да видим ясно намаление на някои цени”.

Инфлацията бе генерирана през миналата и в края на 2021 година от ръста на цените на производител. „Тя дойде от производствената част, а не от потребителите. Тоест, от предлагането, а не от търсенето. И тези загубени доходи, около 30% инфлация кумулативно за двете години, трябваше да бъдат покрити и в обществения сектор. Частният го направи”, посочи още президентът на КНСБ.

Интервюто можете да гледате тук