Напусна ни Иван Нейков

Внезапно си отиде бившият заместник-председател на КНСБ Иван Нейков, един от строителите на съвременното синдикално движение в страната ни.

Роден на 17 април 1955 г. в Хасково, завършва право в Софийския университет и до 1990 г. е главен инспектор-юрист в Инспекцията по труда. Между 1990 и 1997 г. Иван Нейков работи в КНСБ първо като завеждащ правния отдел, после като заместник- председател на синдиката. През 1997 г. е назначен за министър на труда и социалните грижи в служебния кабинет на Стефан Софиянски, като остава на този пост и в правителството на Иван Костов през целия му мандат до юни 2001 г. През този период, в качеството му на министър, бе ръководител на работната група по провеждане на пенсионната реформа и разработването на Кодекса за задължително обществено осигуряване и преминаването на българската пенсионна система към т.нар. тристълбов модел. Под негово ръководство бе извършено хармонизирането на българското трудово и социално законодателство със стандартите на Европейския съюз.

Последните 20 години Нейков е председател на Балканския институт по труда и социалната политика, който ръководи до кончината си. Той е автор на редица публикации в национални издания и такива на Международната организация на труда, свързани със социалната политика, трудовото право, колективните преговори и договаряне, трудовите спорове, както и безопасни и здравословни условия на труд, индустриални отношения, социално осигуряване, равенство на половете, квалификация и преквалификация.

До последния си дъх Иван бе радетел на европейския път за развитие на страната ни за постигането на икономически и социален модел на работеща икономика с човешко и социално лице.

КНСБ загуби не само един от най-прекрасните си лидери, но и истински приятел и верен съратник!

За своите колеги той ще остане мъдрият и безспорен авторитет и професионалист.

Иване, обичаме те, ще те помним и носим в сърцата си!

Скърбим, дълбоко скърбим!

ПОКЛОН ПРЕД СВЕТЛАТА ТИ ПАМЕТ!

От Ръководството и колегите от КНСБ