Пламен Димитров във Варна: 2024-а трябва да е година на реално нарастване на доходите

Целта на поисканото от КНСБ увеличение на доходите с бюджет 2023 г. бе да покрием натрупаната инфлация. Оттук нататък 2024-а трябва да е година на реално нарастване на доходите, не на компенсирането им. Правим разчети, ще поискаме двуцифрено процентно увеличение на заплатите.

Това каза във Варна президентът на КНСБ Пламен Димитров, след като се срещна с кмета на града Иван Портних. В разговорите участваха и областният координатор на КНСБ Анна Ковачева, председателят на синдикалната организация на конфедерацията в общинската фирма „Градски транспорт“ Павлина Николова и председателят на Общинския съвет Тодор Балабанов.

Димитров подчерта, че през ноември миналата година КНСБ поиска в бюджета за тази да бъдат предвидени 1,1 млрд. лв. за вдигане на възнагражденията на работещите в обществения сектор. След много перипетии това бе постигнато, подчерта президентът на конфедерацията и напомни, че е предвиден ръст от 15 на сто и за работещите в общинската администрация на Варна.

Димитров обясни, че поводът за срещата с Иван Портних е недоволството на водачите в „Градски транспорт“ ЕАД от условията, в които работят.

Получихме уверение за целево въздействие върху ремонтната дейност, така че бързо да бъдат променени нещата в полза на водачите и на всички, които ползват градския транспорт в града. Поставихме и въпроса за заплататите и чухме уверения, че от 1 септемри е гарантиран ръст от 130 лв., каза още Димитров.

След местните избори предстоят и разговори за увеличението на възнагражденията за 2024 г. Президентът на КНСБ даде за пример София, където договореният ръст на заплатите е довел до запълване на всички свободни позиции в градския транспорт. В началото на настоящия мандат на кмета на столицата имаше стотици незаети места, сега няма нито едно. Пътят минава през системата за заплащане и разбира се, условията на труд, обясни Димитров.

Той посочи, че в средата на септември ще бъде направен преглед на подписаното преди предишните местни избори споразумение с тогава кандидата за кмет Иван Портних. Заедно с нашите структури ще отчетем какво е постигнато по поетите ангажименти, къде има нерешени проблеми, каза президентът на КНСБ.

Портних благодари за партньорството и посочи, че въпреки липсата на бюджет “се опитваме в максимална степен да изпълняваме социалните ангажименти на общината”.

Той посочи, че в общинската фирма “Градски транспорт” текат трансформации заради новите електробуси, които предстои да започнат да обслужват линии в града и започва инсталиране на нова система за валидиране на пътниците. Хартиените билети трябва да останат в миналото, като повечето пътуващи в градския транспорт варненци вече ползват различни карти, каза Портних.