ФСЗ поиска свикване на Отрасловия съвет в здравеопазването

Федерацията на синдикатите в здравеопазването към КНСБ поиска свикване на заседание на Отрасловия съвет за тристранно сътрудничество в “Здравеопазването”.

Писмото от председателя на ФСЗ д-р Иван Кокалов до министъра на здравеопазването проф. д-р Христо Хинков е депозирано вчера. Според Правилника за организацията и дейността на съветите за тристранно сътрудничество министърът трябва да свика заседанието до пет работни дни от датата на постъпване на искането. Очаква се Отрасловият съвет да се проведе през следващата седмица.

ФСЗ предлага на него да бъдат обсъдени правилата за разпределение на основните заплати в Центровете за спешна медицинска помощ и Регионалните здравни инспекции.

КНСБ настоя в приетия в края на юли бюджет за 2023 г. да бъдат предвидени средства за увеличение за възнагражденията в Спешната помощ и здравните инспекции. Искането бе подкрепено на проведените срещи на конфедерацията с депутати между двете четения на закона за бюджета, след което при окончателното му приемане за ръст на заплатите бяха предвидени 30 млн. лева.

По време на Отрасловия съвет ФСЗ предлага и да бъде предоставена информация за програмата на Министерството на здравеопазването за мандата.