Със 17,2% се вдигат заплатите в НОИ от 1 август

Заплатите на работещите в Националния осигурителен институт се увеличават със средно 17,25 процента от 1 август. Това бе договорено днес между синдикалните организации и ръководството на института.

След увеличението средната работна заплата в НОИ ще е 2015 лева.

Вдигането на възнагражденията бе постигнато след поредица от протестни действия. На 25 май работниците и служителите в осигурителния институт от цялата страна излязоха на едночасова предупредителна стачка, като в столицата тя се проведе пред сградата на Централното управление. Те настояха за увеличение на заплатите и предвиждане на средства за това в бюджета за тази година. Председателят на Федерацията на синдикатите от държавното управление към КНСБ Кръстьо Боянов тогава припомни, че единственото увеличение на възнагражденията в НОИ през последните години бе през 2022-а и то в размер на едва 8%, което не е достатъчно, за да компенсира високата инфлация.

Между двете четения на бюджета за тази година служителите в НОИ участваха в протестната акция на КНСБ пред Народното събрание с настояване да залегнат 7,8 млн. лева за вдигане на заплатите им. Средствата не бяха предвидени в първоначално изготвения от финансовото министерство бюджет, но парламентът подкрепи искането.